Litteratur

Suksessforfatteren: - Følte meg utenfor

Jessica Townsend har skrevet en barneboksnakkis fra et magisk univers. Selv har hun aldri trodd på en magisk skjebne. Før kanskje akkurat nå.

FANTASY-STJERNE: Australske Jessica Townsend er ei ny stjerne i fantasysjangeren. Denne uka kommer hun til Norsk litteraturfestival på Lillehammer. Foto: Emma Nayler
FANTASY-STJERNE: Australske Jessica Townsend er ei ny stjerne i fantasysjangeren. Denne uka kommer hun til Norsk litteraturfestival på Lillehammer. Foto: Emma NaylerVis mer

– Mange barnebøker har en utvalgt helt eller en fast bestemt profeti. Men jeg ville gjøre det annerledes. Jeg tror ikke på skjebnen, men på det å jobbe hardt og behandle folk bra.

Jessica Townsend stopper opp.

– Men vet du hva, det er litt rart, siden jeg ikke tror på skjebnen. Men det føles som om noe hjalp meg til Norge.

Townsend ler en rungende latter i den andre enden av telefonsamtalen fra London. Den tidligere forlagskonsulenten tok verden med storm med sin debutbok «Nevermoor», kalt «Ingenlund», med undertittelen «Morrigans forbannelse», på norsk. Andre bok i det som trolig blir en fantasyserie på ni bøker, er også kritikerrost. Og for tida jobber den australske forfatteren med bok nummer tre.

Serien handler om Morrigan Kråkh, som er forbannet, bringer ulykke til alle hun møter og som hele livet er blitt fortalt at hun vil dø når hun blir elleve år. Men rett før skjebnen skal innhente henne blir Morrigan oppsøkt av en mystisk mann som tar henne med til Ingenlund og melder henne på opptaksprøvene til «Det vunderlige selskap».

Sammenliknes med Harry Potter

Debutboka som har fortryllet både anmeldere og lesere verden over, sammenliknes ofte med suksessbøkene til J.K. Rowling. «Låner hemningsløst fra Harry Potter, men sjarmerer seg forbi enhver potensiell plagiatanklage», oppsummerte blant annet Dagbladets Marie L. Kleve.

Selv ser Townsend sammenlikningen som en ære.

– Som J.K. Rowling-fan mener jeg at det aldri vil komme noen ny Harry Potter. Samtidig er det naturlig å sammenlikne enhver barnebok med Harry Potter, og jeg synes det er smigrende, sier hun, men legger til at hennes magiske univers skiller seg fra Rowling-universet på flere måter.

– Når voksne folk blir spurt om hvilke bøker som har påvirket dem, svarer de alltid bøkene de leste da de var små. Det er de bøkene man husker best. Jeg leste Harry Potter da jeg var tenåring, og bøkene var magiske for meg. Men alt jeg har lest har inspirert det jeg har skrevet. Mine bøker er ikke direkte påvirket av Harry Potter og handler ikke om barn på en magisk skole. Men jeg har vel forsøkt å gjenskape følelsen bøkene ga meg som barn, sier hun.

Følte seg utenfor

Townsend mener fantasysjangeren passer godt for barn, blant annet fordi man kan ta opp viktige temaer innhyllet i et spennende, magiske univers.

– Fantasy er først og fremst gøy å lese, samtidig gir sjangeren en trygg base å vise skremmende ting som også finnes i den virkelige verden. Man kan konfrontere redsler og se karakterer reagere på utfordringer slik vi håper at barna vil gjøre det i virkeligheten.

Gode verdier er også noe hun forsøker å viderebringe i bøkene sine - som om at alle har flere kvaliteter enn bare sine mest framtredende egenskaper.

– Vi lever i en verden med talentkonkurranser og fokus på at det ene talentet du har, er det viktigste du har. Men talentet er bare et verktøy, det viktigste er å jobbe hardt for det du vil nå. Det er vel noe av det viktigste jeg vil formidle, sier Townsend.

Selv dykket Townsend ofte ned i litteraturen som barn. Og i likhet med hovedpersonen i «Ingenlund» følte hun seg utenfor da hun vokste opp.

– Jeg var opptatt av teater og bøker og følte meg som en rar unge. Og det å ikke vite hvor man tilhører, er noe jeg har benyttet fra eget liv. Men da jeg begynte å følge mine egne interesser, fant jeg likesinnede og skjønte at flere hadde vært like rare som meg, forteller hun og slipper ut en ny latter.

Etter suksessen med første bok har hennes eget liv også blitt nesten like magisk som universene hun dikter opp.

– Jeg kan ikke tenke meg en bedre jobb. Det er så gøy at 60 prosent av jobben består av å sitte på et rom og finne opp saker. Og jeg trenger ikke finne referanser, bare skrive ned alt som dukker opp i hodet mitt. Jeg elsker det!

Kommer til Lillehammer

Forrige uke besøkte Townsend Norsk litteraturfestival på Lillehammer. Og norgesturen føles paradoksalt litt skjebnebestemt, forteller hun.

Da hun skulle unnslippe alt kaoset rundt boklanseringene, oppdaget hun en app med beroligende meditasjoner. Hun ble oppslukt av en meditasjon om en togreise, og reisen viste seg at å være hentet fra Norge. Norgestur ble derfor satt øverst på to do-lista.

– Akkurat dagen etter ringte agenten min og sa at Norsk litteraturfestival ville ha meg dit. På den tida slet jeg med å gjøre ferdig bok nummer to, og sa nei til nesten alt. Men jeg følte jeg måtte dra. Jeg tror ikke på skjebnen, men det var veldig rart at de ringte akkurat da. Og jeg gleder meg veldig til å besøke Norge.