Suksessforfatteren søler det til

God roman som skjemmes av et helt hinsides sluttpoeng.

ALEX SCHULMAN: Kjent mediefigur i Sverige, forfatter av flere biografiske bøker om sin egen familie, nå ute med sin første roman. Foto: Gyldendal
ALEX SCHULMAN: Kjent mediefigur i Sverige, forfatter av flere biografiske bøker om sin egen familie, nå ute med sin første roman. Foto: Gyldendal Vis mer
Publisert

Tre voksne menn, brødre, har reist tilbake til barndommens sommersted. To av dem begynner å slåss så brutalt at tredjemann tror de kommer til å drepe hverandre. Han ringer politiet. Når blålysene trenger gjennom nattemørket, sitter de tre på trappa og gråter. De holder rundt hverandre. Ved siden av dem står morens urne. De skulle spre asken hennes over vannet.

Dette er opptakten til Alex Schulmans roman «Overleverne». Den starter like før midnatt og beveger seg baklengs i løpet av et døgn i juni.

Mellom hvert kapittel i «nåtid» fortelles guttenes barndomshistorie. Pierre er sju, Benjamin er ni og Nils er tretten ved utgangspunktet for tilbakeblikkene. Vi følger Benjamins perspektiv; han er den følsomme fortolkeren. Pierre er den spontale, ukontrollerbare. Nils er den som helst trekker seg tilbake fra «galehuset» som utspiller seg i familien.

Bekjennelser

Dette er første gang Alex Schulman forteller en familiehistorie som er oppdiktet, selv om han i flere intervjuer har kommentert mulige likheter med egne brødre. Tidligere har Alex Schulman utgitt flere bekjennelsesbøker, virkelighetslitteratur, med utgangspunkt i sin egen familie. «Skynda att älska» (2009) om faren, en kjent TV-personlighet. «Glöm mig» (2016) om moren, TV-programlederen Lisette Schulman og hennes alkoholisme. «Bränn alla mina brev» (2018) om morfaren, den kjente forfatteren Sven Stolpe og hans turbulente forhold til hustruen Karin. At den nye boka, «Overleverne», er fiksjon, framgår ikke minst av sluttpoenget, som er helt hinsides. Alex Schulman har åpenbart en dragning mot det sensasjonelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer