Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Suksessgris

PARIS (Dagbladet): Den franske forfatterinnen Marie Darrieussecq (27) har skrevet braksuksessen «Suggesjoner» som nå kommer på norsk. Og hun liker Norge. Her fant hun blant annet en setning i Knut Hamsuns «Benoni» som fascinerte henne. «Suggesjoner» har fascinert 300 000 franske lesere og er oversatt til 34 språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg var i Norge en måned og syklet i Lofoten og reiste med Hurtigruta. Der hadde de noen bøker av Ibsen og Hamsun på fransk. Jeg kom over setningen med en gang. Da hadde jeg allerede «Suggesjoner» i hodet, sier Marie Darrieussecq. Hun har av alle steder gitt meg avtale i tesalongen til moskeen i Paris, og viser stolt fram sin andre bok «Fantomenes natt» som akkurat er ferdig i trykken.

«Suggesjoner» handler om en kvinne som gradvis forandres til en sugge og gjør sine refleksjoner om forvandlingen i en naiv stil uten en eneste stans.

Tradisjon

- Du valgte forvandlingstematikken?

_Jeg var ikke klar over at jeg skrev meg inn i en tradisjon. Det må ha ligget der, i underbevisstheten. Symptomene dukket opp. Jeg har alltid vært fascinert av ulver, fra eventyrene. Jeg synes det var logisk at en slik kvinne ville forelske seg i en manne-ulv, men jeg visste ikke hva som ville hende i mellomtida. Jeg hadde ikke tenkt at den skulle bli en sosial kritikk. Men når kvinnekroppen forandrer seg blir det som et speil på en sosial kropp. Det moret meg. Jeg var som et barn som ødelegger en leke. Jeg nøt å ødelegge Paris.

- Mange ser høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen i portrettet av politikeren Edgar?

- Ja, franskmennene gjør det. Italienerne kunne ha sett Berlusconi og nordmennene Carl I. Hagen. Boka er skrevet av instinkt, med en indre vold. Det er ting jeg blir sint av. Det bare ble slik. Men jeg liker menn. Ulveskikkelsen er forførende, og den afrikanske medsinmannen også. Jeg er kanskje mer ond mot kvinner, selv om kvinnebevegelsen i USA har tolket boka som en kvinnesaksbok.

Organisk

Marie Darrieussecq har fått masse brev som handler om kroppen.

- Det er kanskje fordi jeg har beskrevet den på en ny måte, ikke så seksuelt, men med en organisk innvendighet, som en enorm pubertet slik 10-15-åringer opplever det. Det er fantastisk og skremmende, avskyelig og behagelig på samme tid. Folk kjenner seg igjen og synes det er sympatisk. Hovedpersonen er ikke dum, men heller ikke kulturell eller intellektuell. Hun kjemper med sine egne midler.

Marie Darrieussecq er født på landet og kjenner dyrene. Hun ville likevel se nærmere på grisens fysikk i detaljer og dro på landbruksmesse i Paris. Det var da hun oppdaget hårene _ en viktig detalj. «Suggesjoner» er den første som ble gitt ut, men hun har skrevet romaner før og skrevet bøker siden hun var seks. Hun har også skrevet hovedfagsoppgave om selvbiografier. Nå er hun blitt forfatter på heltid, uten økonomiske bekymringer de første årene.

På TV

- For å bli forfatter må man ha lesere. Suksessen er over all forventning. En stund var jeg mye på TV. Da kjente folk meg igjen. Det var rart. Før var jeg anonym i Paris. Nå er jeg fanget i fella.

Marie Darrieussecq skrev «Suggesjoner» på halvannen måned etter at den hadde ligget og modnet i et halvt år. Jean-Luc Godard har kjøpt filmrettighetene. Kanskje hun får mer norsk inspirasjon. Hun har nettopp oppdaget Jon Fosse, som hun hører på i et radioprogram når hun har gym om morgenen. Hun kommer rett fra Japan og skulle gjerne ha vært i Norge _ men tida strekker ikke til. Sånn er det å ha skrevet en desidert bestselger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!