Suksessparet som endte med fortvilelse og selvmord

Forfatteren Romain Gary er den eneste som har fått Goncourt-prisen to ganger.

HETT PAR: Den populære forfatteren Romain Gary (1914-1980) og hans filmstjerne-kone Jean Seberg (1938-1979) var et ettertraktet par for verdenspressen.I år er hundre år siden Romain Garys fødsel.
Foto: Scanpix/Dagbladet
HETT PAR: Den populære forfatteren Romain Gary (1914-1980) og hans filmstjerne-kone Jean Seberg (1938-1979) var et ettertraktet par for verdenspressen.I år er hundre år siden Romain Garys fødsel. Foto: Scanpix/DagbladetVis mer
Meninger

I 1956 fikk forfatteren Romain Gary sin første Goncourt-pris, den gjeveste av alle franske, litterære utmerkelser, for boka «Himmelens røtter». I Norge var han kjent fra Gyldendals Gule Serie med tittelen «Dagens farger» fra 1954.

Gary var en celebritet; født i Litauen, oppdratt av en enslig mor med klokkertro på sin sønn, høyt dekorert motstandshelt og krigsflyger under andre verdenskrig, seinere diplomat, verdensmann, en selskapsløve som uanstrengt svingte seg fra Paris til Hollywood og trivdes i selskap selskap med alle fra Charles de Gaulle og John Huston til vanlige folk på en fortauskafe.

En av de første voksenbøkene jeg kjøpte som tenåring, het «Talentspeideren» (1961) og var skrevet av Romain Gary. Den kom på norsk i 1962, jeg fant den i en bokkasse. Jeg ante ikke hvem Gary var. Forsida var prydet av en demonisk utseende, trollmannsaktig figur med en fargerik drakt, et sverd hengende i beltet og en stjerne på hver finger.

Besettende lesning, så vidt jeg husker. En søramerikansk diktator samler rundt seg en tvilsom forsamling, en dommedagsprest, en gjøgler, en indiansk magiker, med ett mål for øyet: Han vil selge sin sjel til djevelen. Han har en ung, vakker, alkoholisert og heroinavhengig elskerinne som også spiller en stor rolle for historien.

Jeg visste selvsagt ikke at modellen for denne kvinnen var den amerikanske skuespilleren Jean Seberg, hun som tog steget direkte inn i stjernehimmelen etter sin innsats i Jean-Luc Godards gjennombruddsfilm «Til siste åndedrag» (1960). Det er hun som med kort, lyst hår og hvit T-skjorte selger Herald Tribune i Paris før hun blir kjæresten til den tvilsomme Jean-Paul Belmondo.

Gary ble forelsket i henne etter at han så debutfilmen «Jean D'Arc» (1957). Han var den gangen fransk konsul i Los Angeles, men flyttet sammen med Seberg og sa opp stillingen, ifølge biografen David Bellos i boka «Romain Gary — A Tall Story» (2010).En forrykende fortelling om et fargesterkt liv. Gary sto side om side med Jean Seberg, selv om de to ble skilt i 1970.

 Hun på sin side var politisk aktiv og forfulgt av FBI for sine radikale forbindelser. Drama og depresjon hele veien, inntil hun tok sitt liv i 1979. Året etter fulgte Romain Gary samme vei, med et skudd for pannen. Men da hadde han i hemmelighet antatt en ny identitet.

I 1975 kom romanen «Med livet foran seg» av en viss Émile Ajar, en fabelaktig, frodig barndomsskildring fra nederste trinn på samfunnsstigen. Den fikk også Goncourt-prisen. Men hvem var Émile Ajar? Fem år seinere kom Romain Gary med sin siste bok; «Émile Ajars liv og død», der han røper hvordan han fikk lyst til å kaste alle kort, legge livet åpent og skape seg en ny identitet. Som sagt, så gjort.

Nå er boka her igjen, i en flott utgave på norsk, denne romanen som blir sagt å være den mest solgte i fransk historie.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.