Suksessrik tegneserieskaper

Karine Haaland er lei av stempelet lavstatusyrke.

Karine Haaland (33) er tegneserietegner og kvinnen bak boka «Våre venner menneskene». Den har nå kommet i andre opplag.

- Det smaker vel med suksess?

- Nei, ikke kall det suksess. Du kan heller si at jeg er en litt spesiell norsk tegneserietegner. Jeg er én av veldig få jenter i dette yrket. Apropos yrke: Å være tegneserietegner er skikkelig lavstatus. Vi blir ikke tatt alvorlig.

- Av hvem da?

- Av folk som er i ærlig arbeid. Heldigvis jobber jeg deltid med animasjon og storyboarding ved siden av tegningen. Før du spør, så kan jeg si at storyboarding betyr at jeg tegner filmen før de blir filmet. Ellers leverer jeg striper både til Det Nye, Ny Tid og Spray.

- Er det noe «fittstim» i stripene dine, da?

- Nei! Jeg tar avstand fra alt det der. Jeg vil for all del ikke stå fram som krampetøff. Det var en kjent akademiker som en gang etterlyste kvinner som kunne si at vi lever i et mannsdominert samfunn, men vi driter i det! Jeg tror kanskje jeg fyller det rommet han etterlyste.

- Hvor lærte du å lage tegneserier?

- Det finnes ikke noen slik skole i Norge, så det lærte jeg av meg selv. Man må visst dra til utlandet for å få en formell utdannelse. Skal jeg være ærlig, så vet jeg ikke helt om det er så bra med sånne skoler. Jeg er vel litt på linje med forfattere som synes at det er litt meningsløst å gå på forfatterskolen i Bø.

- Hva velger du: Donald eller Dostojevskij?

- Dostojevskij er det verste jeg vet! Hadde du nevnt en annen forfatter, ville det vært vanskeligere. Det må bli Donald. Jeg blir også inspirert av serier som Asterix, Dilbert og noen danske og tyske striper. Men til sjuende og siste skriver jeg vel helst om det som skjer meg og mine.

- Hva pleier å skje med deg eller dine?

- Hva som helst, egentlig.

SUKSESSRIK: Til tross for at Karine Haalands yrke av mange betraktes som lite seriøst, har boka hennes «Våre venner menneskene» kommet i andre opplag.