GOD KRITIKK: Peter Mays romaner har fått en overveldende mottakelse. I Dagbladet har Cathrine Krøger gitt to seksere og en femmer til Lewis-trilogien. Foto: Fredrik Wandrup
GOD KRITIKK: Peter Mays romaner har fått en overveldende mottakelse. I Dagbladet har Cathrine Krøger gitt to seksere og en femmer til Lewis-trilogien. Foto: Fredrik WandrupVis mer

Suksessromanen «Svarthuset» ble refusert av alle britiske forlag

Skotten Peter May vendte nederlag til seier.

Kommentar

OVER 100 000 eksemplarer av romanene til den skotske forfatteren Peter May (67) er solgt i Norge siden den første av dem, «Svarthuset», kom ut i 2017. Siden er også de to neste bøkene i den såkalte Lewis-trilogien utgitt, i tillegg til den frittstående thrilleren «Coffin Road». Alle med handling fra Hebridene. Goliat Forlag, som utgir May i Norge, stanser ikke der. I løpet av året kommer tre nye Peter May-romaner ut på norsk.

ETTER Å HA møtt Peter May mens han var på en liten rundreise i Norge nylig, kan vi fastslå at vi har å gjøre med en jordnær forfatter som ikke akkurat er preget av å være en stjerne på krimfronten over store deler av kloden. Med sin sjarmerende, skotske brytning forteller han livlig om seg selv og sine ups and downs gjennom en lang karriere. Kunstnerdrømmen har han hatt fra han var fire år gammel. Han er et barn av 1960-tallet og rømte som 17-åring fra Glasgow til London sammen med en gjeng guttunger for å bli rock-musiker. Han ble snart brakt hjem, sulten og desillusjonert, og valgte å bli journalist i stedet.

ETTER EN prisbelønt karriere i hjembyens dagsaviser, skrev han en roman i 1978. Et TV-selskap ba ham omarbeide den til en TV-serie. Dermed startet en nesten 20 år lang karriere som TV-produsent, regissør og manusforfatter. Blant de rundt tusen episodene han hadde en hånd med, var en fem år lang serie som foregikk på Hebridene, en øygruppe han ble temmelig lei av. I 1996 bestemte han seg for å bli forfatter på heltid.

SUKSESS: «Svarthuset» slått an verden over.
SUKSESS: «Svarthuset» slått an verden over. Vis mer

SOM REPORTER lærte han å skrive fort. TV-jobben drillet ham i kunsten å lage dialog. Resten; psykologien, naturfølelsen, poesien og mystikken har trolig vært der fra starten. Han skrev seks kriminalromaner fra Kina. Han ble faktisk ønsket velkommen til research hos politiet både i Shanghai og Beijing og ble æresmedlem i Kinas krimforfatterforening (ja, den finnes!). Så dro han tilbake til Hebridene og ble inspirert til å skrive «Svarthuset». Han visste at den var hans beste bok noensinne og hadde store forventninger. Men han ble refusert, av alle de store, britiske forlagene. Skuffet la han den til side og skrev en ny serie, Enzo-filene, med handling i Frankrike, der han hadde bosatt seg.

EN DAG NEVNTE han «Svarthuset» for sin franske forlegger. Hun leste den, kjøpte rettighetene for hele verden og utga den. Resten er historie; budrunder i Frankfurt, litterære priser, oversettelser til en masse land, ytterligere to bøker fra Hebridene. Til slutt ble «Svarthuset» også utgitt i England, der Lewis-serien nå har solgt en million bøker. Den produktive Peter May er nettopp ferdig med enda en bok fra de forblåste Hebridene, «I’ll Keep You Safe».

OM TO UKER kommer første bok i serien Enzo-filene ut på norsk. Neste bok kommer til høsten. I mellomtida kommer nok en frittstående roman, «Entry Island», ut i Norge. Det er nok å ta av, han har utgitt 25 romaner, og hver dag skriver han. «3000 ord om dagen,» sier han. «Verken mer eller mindre.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.