JUNGEL: Hva får folk til å begi seg inn i disse fiendtlige naturomgivelsene, spør Fredrik Wandrup. Foto: Arkivbilde fra Bolivia.
JUNGEL: Hva får folk til å begi seg inn i disse fiendtlige naturomgivelsene, spør Fredrik Wandrup. Foto: Arkivbilde fra Bolivia.Vis mer

Sult, nød, stinkende sumper og kvelende planteliv

Å forsvinne i jungelen er en egen bok-sjanger.

||| David Ganns bok «Den tapte byen Z» er en variant av en egen sjanger i litteraturen. Bøker om hvite menneskers fascinasjon for jungelen fins i mange varianter. Hva får folk til å begi seg inn i disse fiendtlige naturomgivelsene?

I blant er det samme tiltrekning som enkelte finner i lynbratte fjelltopper eller mørke havdyp; ren eventyrtrang.

Men det kan også være behov for å misjonere, et ønske om å hjelpe, viljen til å være øyenvitne til krig, registrering av hvite flekker på kartet eller ren utforskning av plante- og dyreliv. Den aller viktigste drivkraften har vært håpet om å finne verdier der inne i mørket et sted og tjene seg rik på gull, olje og edelsteiner.

En av tidenes best kjente jungelekspedisjoner er journalisten Henry Morton Stanleys ekspedisjon i 1870 til Kongo for å finne legen David Livingstone.

Den endte godt, Stanley fant Livingstone og kunne uttale de seinere så berømte ordene: «Dr. Livingstone, formoder jeg.»

SKREMMENDE: «Reise uten hjemkomst»
SKREMMENDE: «Reise uten hjemkomst» Vis mer

Stanley skrev om sine opplevelser, og i ettertid er det kommet en rekke bøker om hans reiser i Afrika.
Noen år seinere var den polske forfatteren Joseph Conrad kaptein på en elvebåt ned Kongo-floden. Han skrev om sine opplevelser i romanen «Mørkets hjerte», der han skildrer en mann som er blitt både gal og grusom inne i jungelhelvetet, Kurtz, seinere spilt i av Marlon Brando i Francis Ford Coppolas film «Apokalypse nå!», lagt til Vietnam og Kambodsja.

Blant modellene for Kurtz skal Joseph Conrad ha brukt enkelte av Stanleys menn, som gikk mentalt amok i de brennhete omgivelsene.

Det står en egen mystikk av det å bli borte i jungelen. Er man blitt drept av ville dyr eller insekter, fortært av menneskeetende fisk, har man sultet i hjel, er man regelrett spist av kannibaler?

Et medlem av den berømte og styrtrike Rockefeller-familien, Michael, forsvant i 1961 i New Guineas urskog. Hans skjebne er aldri blitt nøstet opp.

I 1970 forsvant sønnen til skuespilleren Errol Flynn, Sean, etter at han og fotografen Dana Stone kjørte motorsykkel fra Vietnam til Kambodsja. Bare ville rykter er tilbake etter dem.

Et av de mest skremmende dokumentene om å forsvinne i jungelen, er boka «Reise uten hjemkomst», utgitt på norsk i 1956. Den er skrevet av den 23 år gamle franskmannen Raymond Maufrais. I 1949 bega han seg inn i fra Guiana, med kurs for grensa til Brasil. Han skrev en dagbok fra 17. juni 1949 til (fredag den) 13. januar 1950.

Han la igjen notatene ved bredden av en elv, med en hilsen til sine foreldre, før han bega seg oppover elveleiet. Han forsvant og er aldri blitt sett siden.

Boka forteller om en intenst smertefull kamp mot sult og nød, mot en ubarmhjertig natur, stinkende sumper og kvelende planteliv, om fryktelige valg, for eksempel da han 3. januar måtte drepe hunden sin for å overleve. Flere ekspedisjoner ble utstyrt for å finne Maufrais, til ingen nytte.

Jungelen tar, og den gir ingenting tilbake.