Sultet og trente som en toppidrettsutøver

I natt er sjansen stor for at marerittet betaler seg for Oscar-favoritten Natalie Portman (29).

STORFAVORITT: Natalie Portman er nominert til beste kvinnelige skuespiller for rollen som ballettdanserinnen Nina i «Black Swan». Hun konkurrerer mot blant andre Michelle Williams. Foto: SCANPIX
STORFAVORITT: Natalie Portman er nominert til beste kvinnelige skuespiller for rollen som ballettdanserinnen Nina i «Black Swan». Hun konkurrerer mot blant andre Michelle Williams. Foto: SCANPIXVis mer

Natalie Portman er en av Hollywoods heteste skuespillerinner, og en av storfavoritten til å stikke av med den gjeve prisen «beste skuespillerinne» under den 83. Oscar-utdelingen i natt.

Den psykologiske thrilleren «Black Swan» er nominert til hele fem Oscarpriser, blant annet for beste film og regi.

Ekstrem rolle Portman har blitt skamrost for rolletolkningen av Nina, en ambisiøs ballettdanserinne som mister grepet etter at hun får den store gjennombruddsrollen i «Svanesjøen».

Portman har allerede fått en rekke utmerkelser for rollen, deriblant en Golden Globe, og har i flere intervjuer karakterisert rollen som den mest ekstreme hun har spilt.

- Dette er den mest fysisk krevende rollen jeg noensinne har gjort. Jeg startet treninga for «Black Swan» da jeg var 28, femten år etter at jeg hadde danset ballett sist. I en alder av 28 er du på høyden i en ballettkarriere, så det er ikke akkurat alderen å starte på, sier Portman til Filmmagasinet.

Hun startet opp med en intens ballettrening (fem til åtte timer daglig) i et år før filmopptakene startet, og fortsatte treninga gjennom hele innspillingen. I tillegg fulgte hun en ekstremt streng diett.

- Jobbmessig liker jeg å gjøre ting som skremmer meg, for da vet jeg at det vil bli en utfordring. Selv om jeg ikke ante akkurat hvor stor utfordring dette ville bli. Det med at «desto mer du investerer desto mer får du ut av det» er en enorm klisjé, men det stemmer. For dette har vært en helt utrolig opplevelse, forteller Portman.

- Telepatisk forbindelse Regissør Darren Aronofsky («Requiem for a Dream», «The Wrestler») har i flere intervjuer rost Portman for hennes iherdige innsats.

- Hun er en vever, liten jente — men er bygget av sterkt materiale. Hun var helt utrolig, for dette var en skikkelig tøff rolle for henne, sier han til Filmmagasinet.

Portman er også full av lovord om Aronofsky.

- Darren er fantastisk. Jeg aner ikke om han er slik med alle, men jeg har aldri tidligere opplevd noe liknende med en regissør. Det var som om vi hadde en telepatisk forbindelse. Det føltes som om vi begge var i den samme sonen — vi er begge veldig ekstreme, veldig fokuserte og disiplinerte. Så vi kom i denne sonen der han bare kunne si et halvt ord til meg, og så skjønte jeg hva han mente, sier hun.

- Komplisert person Portman er ikke blant Hollywoodskuespillerne som skaper skandaleoppslag i pressen.

- Vel, jeg er ikke akkurat en «bad girl»- Jeg er bare en komplisert person, som alle andre. Ingen kan beskrives med et ord. Det er ikke viktig at fremmede vet hvem jeg virkelig er. Jeg går på kjøpesenter i jula, på kino på fredager. Jeg er ganske anonym. Noen ganger blir jeg gjenkjent, men ikke terrorisert. Jeg føler at jeg får være i fred takket være snill pikestempelet. Kanskje folk er lei av det. Og det er fantastisk!, sier hun til The Telegraph.

Spent Natalie Portman er svært spent før nattas Oscar-utdeling.

- Det er en stor ære at folk er så engasjert i en film man har laget. Det eneste man ønsker er at publikum relaterer seg til filmene man lager. Så det er en veldig spennende følelse, sier skuespilleren til britiske Mirror.

Debuterer i mammarollen For Portman byr 2011 også på nye utfordringer på hjemmebane. Hun venter nemlig sitt første barn med sin nye forlovede, danseren og koreografen Benjamin Millepied. De møtte hverandre under innspillingen av «Black Swan».

Når det gjelder ballett har Portman tatt en pause.

- Jeg elsker fortsatt å danse — som i å gå ut og danse med venner. Men jeg tror jeg overlater balletten til proffene, sier hun.

Følg Oscarutdelingen her på db.no i natt.