NRK:

- Summer vi aldri har sett

I fjor mistet NRK Radio flere kjente profiler til PodMe. - Trist, sier radiosjefen, som tror de heftige lønningene er en del av forklaringen.

ADJØ, NRK: Tore Sagen og Harald Eia er blant profilene som i fjor meldte overgang fra NRK Radio til PodMe. Foto: Kristoffer Kumar
ADJØ, NRK: Tore Sagen og Harald Eia er blant profilene som i fjor meldte overgang fra NRK Radio til PodMe. Foto: Kristoffer Kumar Vis mer
Publisert

Våren 2021 mistet NRK Radio den ene kjente profilen etter den andre. Siden Schibsted startet sin podkast-satsing i fjor, har navn som Herman Flesvig, Mikkel Niva, Bjarte Tjøstheim, Steinar Sagen og Tore Sagen meldt overgang til mediegiganten.

Schibsted er et nordisk mediekonsern som blant annet eier avisene VG, Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende.

Sist uke ble det også kjent at Harald Eia og Nils Brennas populære podkast «Big 5» blir å finne på Schibsteds abonnementsbaserte podkasttjeneste, PodMe.

SNAKKER UT: Komikerkollega Jonis Josef var en av de som gikk hardt ut mot Tore Sagens uttalelser i «Radioresepsjonens» flauhetskonkurranse. Nå har de snakket ut om saken på Josefs podkast. Podkast: Juicy med Jonis Josef (Moderne Media) Vis mer

NRK: - Synd

NRKs radiosjef og podkastansvarlig Cathinka Rondan sier til Dagbladet at det er synd at kanalen i fjor mistet så mange kjente ansikter til konkurrenten.

- Da profilene forsvant i fjor, gjorde det selvsagt inntrykk på oss. Det er alltid synd når vi mister sterke profiler som vi og lytterne setter stor pris på. Det er en viktig påminnelse om å jobbe enda hardere med å gjøre NRK til et sted flinke folk ønsker å være, og ta vare på profilene våre på den måten de fortjener, sier Rondan.

Siden masseovergangene til PodMe for litt over ett år siden, har NRK Radio-appen opplevd en vekst på 25 prosent, ifølge radiosjefen. Det mener hun betyr at lytterne fortsatt setter pris på innholdet de produserer.

- TRIST: NRKs radiosjef sier at masseovergangene i fjor gjorde inntrykk. Foto: Terje Bendiksby / NTB
- TRIST: NRKs radiosjef sier at masseovergangene i fjor gjorde inntrykk. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Foruten «Big 5», har også de kjente NRK-programmene «Radioresepsjonen» og «Friminutt» blitt relansert hos PodMe, og døpt om til henholdsvis «Papaya» og «Storefri». I innhold er podkastene så å si identiske, og flere faste spalter har bare fått enkle navneendringer etter overgangen til PodMe.

- Selvsagt må de menneskene få gå videre andre steder og lage det de ønsker. Når det kommer til helt konkrete konsepter som er uavhengig av menneskene som lager det, viser utviklingen at opphavsrettigheter er blitt like viktig på lyd nå, som det lenge har vært på tv, sier Rondan.

PodMe opplyser til Dagbladet at de har gjort grundige vurderinger knyttet til innhold og navngiving av programmene som tidligere har vært tilgjengelig på NRK Radio.

- Vi har i dag tre podkaster med profiler som tidligere har jobbet i NRK. Vi er opptatt av å ha en ryddig relasjon til NRK, og har i hvert tilfelle gjort grundige vurderinger knyttet til både navngivning og innholdsutvikling sammen med profilene, sier daglig leder Kristin Heimdal til Dagbladet.

ENDRINGER: Har du fått med deg de nye endringene i Dagsrevyen? Video: NRK Vis mer

- Pengesummer vi aldri har sett

- Hva tror du er grunnen til at store profiler har gått til PodMe?

- Jeg tror de gjorde det fordi det var en ny og fristende aktør på markedet som hadde mye godt og spennende å tilby. Og så var det jo snakk om pengesummer vi aldri har sett tidligere i lydbransjen, svarer Cathinka Rondan i NRK.

Det har i lang tid blitt snakket om at NRK-profilene fikk millionbeløp for å gå over til Schibsted. Heimdal sier til Dagbladet at avtalene med profilene er konfidensielle og at hun derfor ikke kan gå ut offentlig med hvor mye kjendisene får i lønn.

Cathinka Rondan slår på sin side fast at statsfinansierte NRK aldri vil kunne møte den lønnskonkurransen Schibsted har utvist.

- Det kan vi ikke forsvare med skattebetalernes penger. Når det blir så store summer, er det klart det blir fristende. Samtidig gjør vi oss en bjørnetjeneste i NRK hvis vi ikke samtidig tenker at vi kan bli bedre på det vi gjør uavhengig av økonomi, sier hun.

GÅR GALT: Midt under Dagsrevyen 22. februar går det galt for flere av NRKs utenrikskorrespondenter idet de skal rapportere om situasjonen i Ukraina. Video: NRK. Vis mer

Forstår frustrasjonen

Kristin Heimdal i PodMe sier at de har forståelse for at NRK synes det er leit at profiler de har bygget opp, forsvinner i hendene på konkurrenten.

- Vi forstår absolutt at NRK synes det er trist, men de har et veldig dyktig miljø og er flinke til å drive innholdsutvikling. I sum tror jeg den økte konkurransen har bidratt positivt til NRKs lydsatsing, og at den driver fram økt innovasjon og et bredere tilbud til publikum, sier hun.

- Er det utfordrende å skape profiler på egen hånd?

- Vi hentet et knippe kjente profiler fra NRK for over et år siden for å sikre en god etablering av PodMe i Norge. Det har vært en vellykket taktikk for å få en god start på produktet, men vi har det siste året fokusert på å utvikle nye konsepter og profiler, svarer Heimdal.

POPULÆR POD: Nils Brenna og Harald Eias podkast hadde premiere hos PodMe 9. juli. Foto: PodMe / Schibsted
POPULÆR POD: Nils Brenna og Harald Eias podkast hadde premiere hos PodMe 9. juli. Foto: PodMe / Schibsted Vis mer

- Søker seg ikke bort

Også i NRK er podkastavdelingen i gang med å skape nye profiler. Kanalen jobber også mye med idéutvikling for å kartlegge hva publikum vil ha. Den siste tida har rikskringkasteren også lansert flere nysatsinger.

- NRK er så heldig stilt at vi har mange sterke talenter og profiler å løfte fram. Det er veldig viktig for oss å gi plass til og utvikle nye talenter, og ikke minst gi lytterne et mangfold og en bredde. NRK har lansert mange ulike konsepter og profiler det siste året som har gått veldig bra og nye kommer etter sommeren, sier Cathinka Rondan, og nevner i fleng konsepter som «Feriestemning», «Dynga», «Historiske kjendiser» og «Burde vært pensum».

Radiosjefen opplever ikke at NRK er blitt et sted folk søker seg bort ifra, og peker på at det har gått over ett år siden profilene forsvant, samtidig som antall lyttere i NRK Radio-appen har økt.

- Tvert imot ser vi at profiler søker seg til NRK. Folk som lager program er jo også opptatt av å nå ut til mange, som de gjør i NRK. Og det er en fordel å ha et godt apparat rundt seg som hjelper dem til å bli enda bedre. Med 25 prosent vekst, sterke produsenter og bakomfolk og rekordhøy søking på utlyste stillinger, ser jeg en utvikling som går i riktig retning, sier radiosjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer