Sun Ra er del av afrofuturismens «fundamentale pyramide»

Afrofuturismen ble født da Sun Ra landet sitt psykedelisk puppeformede romskip i 1969. I 2016 lever den videre i Beyoncés nyeste video-album.

AVANT GARDE: Den amerikanske avantgarde jazz gruppa Sun Ra Arkestra har siden Sun Raâäôs døde i 1993 hatt mange forskjellige
bandledere. I dag ledes arkestra av saksofonisten Marshall Allen. Foto: NTB Scanpix
AVANT GARDE: Den amerikanske avantgarde jazz gruppa Sun Ra Arkestra har siden Sun Raâäôs døde i 1993 hatt mange forskjellige
bandledere. I dag ledes arkestra av saksofonisten Marshall Allen. Foto: NTB Scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fleste har vel fått med seg at frontene hardner rundt «Black Lives Matter» bevegelsen i USA, selv i Oslo ble det holdt BLM-demonstrasjon i juli. Men det færre har fått med seg er at i 1943 forsvant den afroamerikanske jazz-pianisten «Sunny Ray» sporløst fra en nattklubb i Chicago. Hvor tok han veien? Hadde det befalt den godslige, snåle lille pianisten noe ille? Det var ikke før mange jord-år seinere, i 1969, at Sunny Ray, nå kalt «Sun Ra», dukket opp igjen. Foran presse og en nysgjerrig folkemengde landet Sun Ra sitt psykedeliske puppeformede romskip på et jorde utenfor California. Det viste seg at Sun Ra hadde transportert seg selv, gjennom the power of music, til en ny verden, en uutholdelig vakker, uberørt verden utenfor tid og rom. Han mente at resten av den svarte nasjonen også kunne også transporteres til denne nye verdenen og begynne på nytt i fred, uten hvite.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer