FØRST OG FREMST ARTIST: Susanne Sundfør. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FØRST OG FREMST ARTIST: Susanne Sundfør. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Sundfør: - Det er jo fantastisk. En gledens dag for likestillingen

Fjerner kategoriene «mannlig artist» og «kvinnelig artist» fra Spellemann.

(Dagbladet): Spellemann endrer priskategoriene under neste år utdeling.

- Hovedgrunnen til at vi går bort fra kategoriene mannlig- og kvinnelig artist er at vi ønsker å rendyrke sjangerkategoriene. Det medfører at alle utgivelser i en sjanger når konkurrerer i samme kategori, uavhengig av om utgivelsen er av en gruppe eller av en soloartist. De som tidligere meldte seg på i kategoriene mannlig- eller kvinnelig artist må nå melde seg på i den sjangeren de musikalsk hører hjemme. Slik rendyrker vi at Spellemann er en konkurranse i kvalitet og uttrykk, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby, i en pressemelding.

Susanne Sundfør satte fokus på at menn og kvinner ble vurdert hver for seg i 2007, da hun i Spellemann-takketalen sin sa følgende korte setning: «Jeg er først og fremst artist - og ikke først og fremst kvinne».

Hun fulgte så opp i 2010 med å trekke seg fra Spellemann-klassen «årets kvinnelig artist».

- Etter Spellemannprisen fikk jeg høre at jeg var både «bitch» og «feminist», sa hun til ENO tidligere i år.

Dagens omlegging blir tatt i mot med åpne armer av Sundfør:

- Det er jo fantastisk. En gledens dag for likestillingen, sier hun i en kort kommentar til Dagbladet formidlet via plateselskapet EMI.

Thorsby avviser overfor Dagbladet at Sundførs kritikk har hatt noe med avgjørelsen å gjøre. 

 - Vi har fulgt debatten, men kjønnsfokuset har ikke vært et tema når vi har diskutert denne omleggingen. Vi har villet ha en enklere og mer rendyrka sjangerbasert utdeling.  

- Det har vært et litt for kaotisk system tidligere, hvor for eksempel mannlige soloartister i sjangeren pop ikke har kunnet melde seg på den sjangerbaserte kategorien pop og bare konkurrert med andre mannlige soloartiser - som til og med ikke trengte å være i samme sjanger. Så denne avgjørelsen er tatt for å samle de musikalske uttrykkene. 

- Hvis kjønn ikke var et tema, kunne man ikke da ha beholdt de kjønnsdelte kategoriene og fremdeles funnet ei ordning på å samle de ulike artistene i samme sjanger?  

- Vi har diskutert alle muligheter, men funnet ut at dette er den beste løsninga for å få enklere og mer rendyrka kategorier, sier Thorsby.

Følgende priser blir delt ut på Spellemann 2012:

Barneplate Blues Country Danseband Elektronisk Musikk Folkemusikk/Tradisjonsmusikk Hip hop/Rap Jazz Klassisk Metal Pop Rock Samtid Viser Åpen Klasse Tekstforfatter Komponist Årets Musikkvideo Årets Nykommer og Gramostipend Årets Hit Årets Spellemann