Sundfør får støtte fra Bjørn Eidsvåg

....og Rød Ungdom. Og Frp.

«FULL RESPEKT»: Bjørn Eidsvåg uttrykker støtte for Susanne Sundfør «sin konsekvente holdning». Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
«FULL RESPEKT»: Bjørn Eidsvåg uttrykker støtte for Susanne Sundfør «sin konsekvente holdning». Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Susanne Sundførs beslutning om å trekke seg fra Spelleman-nominasjonen til prisen for «Årets kvinnelige artist», skaper debatt.

Bjørn Eidsvåg, som ikke var å finne blant årets Spellemann-nominerte, til tross for 200 000 solgte i fjor av plata «Rundt neste sving», var tidlig ute på mikrobloggingstjenesten Twitter med sin støtteerklæring:

«Full respekt for Susanne Sundfør sin konsekvente holdning til at kunst skal vurderes kjønnsuavhengig», skriver han - før han seinere følger opp med:

«Å tenke seg en årets kvinnelige forfatterpris, årets kvinnelige filmskaper osv. er rart. Heia Susanne, hun markerer et viktig prinsipp.»

«Attitude!»
Også forfatter Tom Egeland markerer sin støtte til Sundfør på Twitter:

«Attitude! Litt som om Brageprisen skulle ha egne kategorier for mannlige og kvinnelige forfattere», skriver han.

Håkon Moslet i NRK hang seg villig på Eidsvågs innspill:

«Vrange kunstnere er bra!», skriver han  - med henvisning til Eidsvågs twittermelding.

Sundfør vs. Nordstoga?
Også blant politikerne har Sundfør vekket engasjementet. Leder i Rød ungdom, Iver Johansen Aastebøl, mener Susanne Sundfør er i ferd med å bli musikkens svar på Anette Sagen.

- Det er bra at Susanne Sundfør trekker seg, hun er i ferd med å bli musikkbransjens Anette Sagen. Å dele ut kjønnsdelte musikkpriser er gammeldags og meningsløst. Nå må Spellemannsprisen slå sammen prisene til en felles «Årets beste artist» for begge kjønn. Hva er det de er redde for? At Susanne Sundfør skal slå Odd Nordstoga?

Aastebøl i Rød Ungdom får støtte fra motsatt side av den politiske skalaen. Solveig Horne sitter i kulturkomiteen for Fremskrittspartiet på Stortinget, og bifaller også Sundfør.

- Jeg syns det er et svært sterkt signal Sundfær (Sundfør, red.anm) sender, gjennom å takke nei til en slik nominasjon, skriver  Horne til Dagbladet i en epost.

Kvotering
Videre skriver hun at hun har  stor forståelse for at kvinnelige artister, kunstnere og skuespillere reagerer negativt på de åpenbare kjønnsrollemønstrene vi ser i norsk kulturliv.

Og åpner en anner råk i debatten: kvotering eller ikke kvotering av kvinner innen kulturfeltet:
 
- Kulturminister Anniken Huitfeldt har et stort ansvar for at kvinnelige kulturutøvere føler seg stakkarsliggjort. Hun ønsker å kvotere, regulere og presse frem kvinner gjennom den politikken hun fører. Dette er uakseptabelt og får mange kvinner til å føle seg stakkarsliggjort.

Huitfeldt gikk nylig ut og sa at hun var klar for å bruke kvotering på filmfeltet som virkemiddel for å nå målet om 40 prosent kvinnelige regissører, manusforfattere og produsenter.
 

TIDLIGERE VINNER: Her har Sundfør nettopp fått prisen for årets kvinnelige artist på Spellemannprisen 2007. Og sagt i takketalen: «Jeg er først og fremst artist — og ikke først og fremst kvinne». Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
TIDLIGERE VINNER: Her har Sundfør nettopp fått prisen for årets kvinnelige artist på Spellemannprisen 2007. Og sagt i takketalen: «Jeg er først og fremst artist — og ikke først og fremst kvinne». Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer