Sundtoft: Regjeringen har pakket riktig til Paris

Klimatoppmøtet nærmer seg.

GOD TUR TIL PARIS: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft reiser snart til klimatoppmøtet i Paris. Kofferten er pakket. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
GOD TUR TIL PARIS: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft reiser snart til klimatoppmøtet i Paris. Kofferten er pakket. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Meninger

«Hogst i regnskogsatsinga, oljeboring i Arktis, utslippsvekst og uklare mål. Her er Norge i klimatrøbbel», skriver kommentator Anne Marte Blindheim i Dagbladet sist mandag.

Men vi har ingen grunn til å være beskjemmet av norsk klimapolitikk, verken nasjonalt eller internasjonalt. Vi har ambisiøse kuttmål, både for 2020 og 2030. Målene følges opp av mange ulike klimatiltak. Framskrivninger av utslippstall viser at vi aldri har vært nærmere å nå 2020-målet. Forsterkingen av klimavirkemidlene, som for eksempel vår milliardsatsing på klimateknologi og kollektivtrafikk, vil kunne redusere gapet ytterligere.

Jeg synes også det i tillegg er oppsiktsvekkende at Blindheim ikke engang nevner de høye CO2-avgiftene vi har i dag, og hvordan Høyre, Frp, Venstre og KrF har blitt enige om en omlegging av bilavgiftene i en mer miljøvennlig retning.

Norge spiller en viktig rolle i de internasjonale klimaforhandlingene. Vi kommer med konstruktive forslag og blir ofte lyttet til. Kontaktene vi knytter med store og små land, viser seg nyttig i arbeidet vårt. Så langt i år har jeg deltatt i langt over 200 timer med klimaforhandlingsmøter. Nå til helgen drar jeg til Paris på siste forhandlingsrunde før hovedmøtet i desember. Vi inviteres med på alle disse møtene blant annet fordi vi har høy troverdighet når det gjelder klimapolitikk.

I tillegg er Norge en stor bidragsyter til internasjonal klimafinansiering. Vi vil bruke 1,6 milliarder kroner på FNs grønne klimafond. Vi har også et betydelig engasjement gjennom klima- og skogsatsingen, der intensjonen fram mot 2020 er å bruke minst tre milliarder kroner årlig.

I Dagbladet 4. november påstår Naturvernforbundets Lars Haltbrekken utrolig nok at jeg ønsker en klimaavtale i Paris «som er skreddersydd for olje- og gassnasjonen Norge». Det er feil. Jeg har gjentatt og gjentatt at Norge skal bli et lavutslippssamfunn, og at alle sektorer skal bidra til dette.

Norge går faktisk inn for at Paris-avtalen inkluderer et mål om null netto utslipp i 2050. Målet betyr selvsagt at hele samfunnet, også petroleumssektoren, må gjennom en omstilling. Jeg håper i grunnen at Haltbrekken misforstår med vilje. Grønn omstilling er ikke ensbetydende med treplanting, og det bør Naturvernforbundets leder nå ha fått med seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.