Sunn fornuft

Folk er ikke dumme, men noen har forledet dem gjennom en håpløs debatt.

MENGDE TELLER: «Uansett hvor «dum» diett du setter sammen så får du fine svar dersom du er i kaloriunderskudd. Og motsatt», skriver overlege Vegard Nilsen. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem
MENGDE TELLER: «Uansett hvor «dum» diett du setter sammen så får du fine svar dersom du er i kaloriunderskudd. Og motsatt», skriver overlege Vegard Nilsen. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vil fortelle om hvordan jeg som lege for sykelig overvektige pasienter opplever lavkarbodebatten. Jeg vil berette om hva Kari og Ola nordmann har lært av diskusjonene mellom fagfolk og andre som mener seg berettiget til å mene noe i denne sak.

La det være klart - lavkarbo er ikke et entydig begrep. Derfor spør jeg alltid mine pasienter som spiser lavkarbo om hva det innebærer for dem. Det første de nevner er at de har sluttet med grovt brød og poteter. Da blir jeg trist. Mange har også sluttet med gulrøtter. De har lært at alt som vokser under jorda er farlig.

Dersom vi spør folk «på gata» om de innerst inne tror gulrøtter, kålrot, poteter, frukt og havregryn er bra for helsa, hva svarer de da? Jeg tror og håper de svarer ja. Folk er ikke dumme, men noen har forledet dem gjennom en håpløs debatt.

Spør vi de samme om de med hånda på hjertet tror det ville være bra å redusere bruken av sukker og hvitt hvetemel tror jeg de ville svart rett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer