Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

James Bond

Sunnmøre-bygda snudd på hodet - tror Bond kommer hit

Mengder med produksjonsutstyr blir fraktet inn til den lille bygda Sæbø på Sunnmøre. Nå kobles det til James Bond.

STORT OPPMØTE: Parkeringsplassen utenfor Sagafjord hotell på Sæbø i Ørsta er fylt opp med produksjonstrailere. Foto: Møre / Invild Runde
STORT OPPMØTE: Parkeringsplassen utenfor Sagafjord hotell på Sæbø i Ørsta er fylt opp med produksjonstrailere. Foto: Møre / Invild Runde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere varebiler merket med Pinewood og Movie Makers har inntatt den lille bygda Sæbø på Sunnmøre. Ifølge TV 2 er det i forbindelse med innspillingen av «Bond 25». Den lille bygda med omkring 350 innbyggere er nå snudd på hodet.

- Dette er stort, sier ordfører i Ørsta kommune, Stein Aam til Dagbladet.

TV 2 får bekreftet av uavhengige kilder at produksjonsfolkene i bygda er engasjert til å levere tjenester i forbindelse med innspillingen.

Pinewood er kjent som innspillingsstudio for «James Bond»-produksjonene. Nå er store mengder produksjonsutstyr i ferd med å bli fraktet på plass for en større filminnspilling. Crewet skal være på 120 personer, ifølge en kilde.

SÆBØ: Den lille bygda Sæbø ligger i Ørsta kommune, og har omtrent 350 innbyggere. Bygda ligger ved Hjørundfjorden og er omgitt av de spektakulære Sunnmørsalpene. Foto: NTB Scanpix
SÆBØ: Den lille bygda Sæbø ligger i Ørsta kommune, og har omtrent 350 innbyggere. Bygda ligger ved Hjørundfjorden og er omgitt av de spektakulære Sunnmørsalpene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bygda snudd på hodet

- Jeg kan si på generelt basis at vår oppgave som selskap er å legge til rette for internasjonale spillefilmer, sier linjeprodusent Per Henry Borch til Dagbladet.

- Er det James Bond som blir spilt inn på Sæbø?

- Jeg kan ikke kommentere noen ting om dette, sier han.

TV 2 skriver at de møtte Borch på gata på Sæbø lørdag kveld.

- Er du på Sæbø selv nå?

- Jeg kan ikke kommentere det. Jeg traff TV 2 tilfeldigvis på gata i går.

Den lille bygda Sæbø er nå snudd på hodet som følge av den store filmproduksjonen som har inntatt bygda.

EKSKLUSIVT I NORGE: James Bond i Norge - og her er opptak fra innspillingen! Video: Splash News Vis mer

Starter i morgen

Parkeringsplassen til Sagafjord Hotell på Sæbø har i helga vært fylt opp av lastebiler merket selskapet Movie Makers og Pinewood, skriver lokalavisa Møre.

De omkring ti lastebilene ankom bygda lørdag. Det er allerede gitt løyve til å stenge av veien onsdag og tirsdag, og Dagbladet får opplyst at innspillingen etter all sannsynlighet starter i morgen. Da er det ventet et nytt inntog av filmfolk, og det er ventet et eget skip inn i Hjørungfjorden som skal huse filmfolk.

Dagbladet er også kjent med at det er inngått taushetsplikt mellom produksjonsselskapet og lokale aktører som er involvert i innspillingen.

- Hemmelighetskremmeri

Ordfører i Ørsta kommune, Stein Aam, beskriver innspillingen som en kjempesak for turismen og for satsingen som de har i kommunen.

- Det er fantastiske muligheter for å dra veksel på reklame i millionklassen. Det er stort for oss i en kommune på nesten 11 000 innbyggere. Jeg regner med at det vil skje mye de neste tre-fire dagene. Vi må vise oss fra vår beste side med fint vær, sier Aam til Dagbladet.

- Hva er det som skjer?

- Jeg har også forventninger og spørsmål til hva som skal skje. Vi vet bare at det kommer store farkoster med biler og trailere som skal installere seg på bygda. Det har vært litt hemmelighetskremmeri rundt dette, men det jeg kan si er at det er gitt løyve til å stenge av gater. Det er også snakk om et helikopter som skal ut og fly. Vi vet egentlig ikke så mye om hva som skal skje, men nå er det bare å kjøre på, sier ordføreren.

- Kommer Daniel Craig selv?

- Det vet jeg ikke. Det blir spennende å se. Det er ikke for ingenting de rigger seg til slikt. De skal også komme inn med et eget skip.

UNDER VANN: Oslo brann- og redningsetat var mandag til stede på Lutvann, der produksjonsteamet Truenorth tilrettelegger for filmopptak. Video: Christensen, Delebekk, Liereng. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Norges flotteste natur

Bond-ekspert Morten Steingrimsen sier han er imponert over at Sunnmøre ser ut til å ha blitt valgt ut som et av innspillingsstedene.

- Det er nesten sånn at jeg ikke tror det. Jeg må innrømme at det nok ikke har gått helt opp for meg. Dette området av Sunnmøre har Norges flotteste natur, så dette må de bruke for alt det er verdt, sier han til TV 2.

Linjeprodusent Per Henry Borch kan ikke si så mye om omgivelsene de har valgt:

- Norge har ekstremt mye å by på av locations, og vi har et individuelt behov fra prosjekt til prosjekt, sier han til Dagbladet.

EKSKLUSIVT: Daniel Craig er på plass i Jamaica for innspilling av den nye James Bond-filmen. Video: Splash / NTB Scanpix Vis mer

Filmen er som kjent delvis innspilt i Norge, og Dagbladet fikk i mars tak i eksklusive videoopptak fra innspillingen som pågikk ved Langvann i Nittedal, rett utenfor Oslo.

Hemmeligholdet rundt filminnspillingen i Norge var enormt. Romerikes Blad kunne blant annet melde at det var nedsatt et flyforbud innenfor en radius på fem kilometer rundt Langvann.

Samtidig opptok store trailere og leiebiler i flere dager parkeringen nedenfor Lutvann i Oslo. Et skilt signert produksjonsselskapet Truenorth fortalte turgåerne at «området de er på vei inn i, er en midlertidig kulisse». Linjeprodusent Per Henry Borch nektet også den gangen å si noe om hva slags innspilling det dreide seg om.

Filmen er forventet å ha premiere våren 2020.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!