Anmeldelse: «Apestjernen»

Super barnefilm

Hva skjer når en gorilla på en skraphaug adopterer et barn? Da får vi en god barnefilm!

«APESTJERNEN»: Gorilla og Jonna er hovedpersonene i den nye, gode barnefilmen «Apestjernen», der Laila Goody og Hennika Eggum Huuse har de norske stemmene. Se traileren. Vis mer
Publisert

«Apestjernen»

Barnefilm

Regi: Linda Hambäck
Skuespillere: Laila Goody og Hennika Eggum Huuse (norske stemmer).
Premieredato: 30. april
Aldersgrense: Tillatt for alle

«Innsiktsrik fabel av en barnefilm, med knirkete original sjarm.»
Se alle anmeldelser

Savner du eller noen der hjemme Sven Nordquists knirkete, sjarmerende univers «Gubben og Katten»?

Da bør du få øynene opp for svensk-produserte «Apestjernen» - basert på Frida Nilssons prisbelønte bok ved samme navn.

Det er en riktig så fin barnefilm for de aller minste, som styrer klar av forutsigbare formelgrep som hjemsøker mange amerikanske barneproduksjoner. Endelig blir vi invitert inn i et fredsommelig, originalt univers vi kan føle oss hjemme i. Det er gledelige nyheter for store og små.

Skraphaug

Vi møter foreldreløse Jonna. Hun bor på et barnehjem som huser mange sjeler og skjebner. En dag ruller en sliten bil inn på gårdsplassen, Jonna er sitrende håpefull, men ut av bilen kommer det en gorilla! En gorilla som jobber på en skraphaug. Er det lov, da - kan en ape ta vare på et barn?

Det ryktes at apen spiser barn, men Gorilla er tvert om en kjærlig mor. Sammen med Jonna finkjemmer hun skraphaugen, går lange turer og leter etter førsteutgaven av «Oliver Twist» – litteraturens mest kjente barnehjemsbarn og filmens gjennomgående referanse.

Stjernesafari

Om nettene går de på stjernesafari. «Apestjernen – det er den som lyser litt ujevnt, som meg», forteller Gorilla. Det er nemlig noe som ikke er helt i vater. Hvorfor insisterer for eksempel Gorilla på at lille Jonna skal ta plass bak rattet? For alle andre lyder det umusikalsk, for å ikke si direkte farlig. «Aper er ikke skikket til å ta vare på et barn», hviskes det på byråkratenes bakrom.

Det ender med at den surmagede direktøren Tord kommer på hjemmebesøk og tolker alt i verste mening. Bøker som faller ned fra hylla? «Voldelig litteratur». Vegetarmat? «Ensidig kosthold». Her er fortellingen på sitt mest originale, og intrigen på sitt mest spennende.

Om jeg skal komme med en innvending, så er figurene i forgrunn litt stive av seg, særlig i kontrast til de praktfulle kulissene. Jeg vil heller trekke fram et riktig fint trekkspill- og pianolydspor som svøper filmen inn i en husvarm form for hygge. Godt stemmeskuespill er det også. «Apestjernen» er en skjønn, innsiktsfull fabel som tikker inn på en time og ett kvarter, perfekt for de minste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer