Super-maksimal sikkerhet?

KRIMINALOMSORG: En etablering av et såkalt sikkerhetsfengsel i Norge vil lede oss inn i en ond sirkel, skriver Thomas Mathiesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Justisdepartementet arbeider med en ny stortingsmelding om kriminalomsorgen. Den er planlagt ferdig våren 2008.

Fra departementets side har en rekke initiativ blitt tatt for å forberede meldingen. Blant annet har 8 arbeidsgrupper vært i sving for å presentere et idégrunnlag. Likevel har det, om vi ser bort fra flere initiativ fra KROM – Norsk forening for kriminalreform, vært forunderlig lite offentlig debatt rundt den kommende meldingen.

Med denne kronikken vil vi om mulig bøte litt på det. Vi tar utgangspunkt i to sentrale forslag fra arbeidsgruppene.

På den ene siden: De fleste gruppene går inn for å redusere bruken av fengsel. Dette ser vi som svært positivt. Det er først og fremst de kortere straffene, 3 måneders fengsel eller mindre, som det blir fokusert på. Tre måneder eller mindre ses som for kort tid til å rehabilitere fangene (vi presiserer at KROM ser for sin del heller ikke lengre fengselsstraffer som rehabiliterende), samtidig som skadevirkningene kan være store. Noen ser ut til å ville fjerne ubetinget fengselsstraff under 3 måneder helt. Andre vil ikke gå fullt så langt. Men samlet synes det i hvert fall å være en åpenhet for å redusere de kortere fengselsstraffene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer