MUNTERT: Korridorene i Litteraturhuset forteller mange historier. Kristin Helle-Valle viser gjerne fram barnebokforfatter, grafisk designer og illustratør Nhu Dieps megetsigende dekorasjoner. FOTO: TERJE MOSNES
MUNTERT: Korridorene i Litteraturhuset forteller mange historier. Kristin Helle-Valle viser gjerne fram barnebokforfatter, grafisk designer og illustratør Nhu Dieps megetsigende dekorasjoner. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

Super start for uferdig hus

Bergenserne strømmer til sitt nye litteraturhus tross motstand og kritikk.

BERGEN (Dagbladet): —Om de første ukene her har svart til forventningene? De har vært mye bedre.

Og mye verre!

«Her» er det nye Litteraturhuset i Vågsbunnen i Bergen, bare et langt torskekast fra Fisketorget. Initiativtaker og daglig leder Kristin Helle-Valle (62) synker ned i en av Boksalongens nyproduserte Scandia-stoler (design: Hans Brattrud, 1957) og rekapitulerer:

—Vi åpnet 1. februar og gikk fra null til hundre på én dag. I åpningshelga hadde vi fullt hus på alle arrangementer og fullt av folk i kafeen. Etter det har det vært utsolgt eller trekvart utsolgt hele veien. Sånn sett har det vært en utrolig tilfredsstillende start.

—Hva har vært verre enn forventet?

—At huset ikke blir ferdig! Det var håndverkerjobbing i alle etasjer fram til en time før vi åpnet dørene, vi rakk ikke å prøve noe som helst og måtte ta hele åpningen som et stunt. Vi hadde ikke engang varme i bygget, men heldigvis kom det så mange at det ble oppvarmet på den måten.

STARTET: Kristin Helle-Valle hadde lyst til å jobbe på et litteraturhus, men noe sånt fantes ikke i Bergen. I 2009 tok hun saken i egne hender, og nå er huset etablert og i livlig virksomhet som en dels privat, dels offentlig finansiert stiftelse. FOTO: TERJE MOSNES
STARTET: Kristin Helle-Valle hadde lyst til å jobbe på et litteraturhus, men noe sånt fantes ikke i Bergen. I 2009 tok hun saken i egne hender, og nå er huset etablert og i livlig virksomhet som en dels privat, dels offentlig finansiert stiftelse. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Fortsatt er ikke de to øverste etasjene med kontorer for oss og flere leietakere ferdige, og det mangler en god del i de to nederste etasjene også. Jeg løper rundt og administrerer en byggeplass der jeg mer enn noe annet er vaktmester, og det er strevsomt, men moro. Det hersker en herlig pionerånd her med suverene folk i sving.

Angrep
I 2008 var Kristin Helle-Valle leder for Olav H. Hauge/Geirr Tveitt-jubileet. Et samarbeid med Litteraturhuset i Oslo inspirerte henne til å starte etableringen av et Litteraturhus i Bergen året etter, en prosess som utløste både entusiasme og etter hvert motbør.

I 2011 gikk forfatterne Erling Gjelsvik og Tomas Espedal til hvert sitt harde angrep på både hus og Helle-Valle i hhv Bergensavisen og Bergens Tidende, og det foreløpig siste forfattersparket kom fra poeten Henning Bergsvåg så seint som i februar. Av alle ting gjaldt det ølprisen i kafeen.

Helle-Valle har imidlertid stått støtt som både prosjektleder og siden i fjor styreoppnevnt daglig leder. Nå, etter pangstarten, vil det vekke oppsikt om ikke styret fornyer kontrakten hennes når den utløper til sommeren.

Fandenivoldsk
—Selv om angrepene først skremte meg, gjorde de meg fandenivoldsk da jeg skjønte at det dreide seg mer om enkeltutspill enn en samlet, organisert motstand, sier hun og fortsetter:

—Tolv år i NRK og 10 år i TV2 har lært meg noe om både retorikken og dynamikken i denne medieverdenen som vi lever i. Og det har hjulpet godt at jeg hele tida har hatt god støtte fra folk og institusjoner med tro på dette prosjektet.

—Betrakter forfatterne Litteraturhuset som en trussel?

—Jeg visste fra Oslo at forfatterne ikke var de som var greiest med Litteraturhuset, der heller. Noen forfattere later til å mene at de har rett og plikt til å gi en type motstand, kanskje handler det om definisjonsmakten over hva et lesende, litteraturinteressert publikum skal tilbys.

—Litteraturhuset skal ikke først og fremst være et hus for forfattere, men for litteraturinteresserte?

—Ja. Å jobbe med dette har på en måte minnet meg om hvordan det var å komme fra NRK til TV2. I NRK hadde vi en følelse av at vi fortalte folket hva det skulle interessere seg for, hos TV2 var publikum premissleverandøren.

—Iallfall publikumet i Bergen later til å ha godtatt premissene for Litteraturhuset?

—Så absolutt. Og forfatterne kommer, de også.

Som de sa på Litteraturhuset i Oslo: «Ingen skjønte helt hva et litteraturhus var før vi åpnet, og da vi hadde holdt på et par måneder, skjønte ikke folk hvordan de hadde klart seg uten.»