Super start

Glem ironien og pappfigurene. Årets Batman er dyster, mørk og - overraskende god.

FILM: Regissør Christopher Nolan er en modig fyr. Han spiller høyt, for i motsetning til sine forgjengere Tim Burton og Joel Schumacher, satser han på dybde og drama. Ikke med det sagt at årets Batman er traust og treg, her er spenning og action i massevis. Men i tillegg får du en historie som engasjerer på flere plan.Utgangspunktet er velkjent. Historien om Gothams mørke ridder starter med at rikmannssønnen Bruce Wayne ser sine foreldre bli skutt på åpen gate. Han sverger hevn, men helt hva som skjer fra det øyeblikket, og fram til han en natt dukker opp iført maske og kappe, vet vi ikke så mye om. Før nå.

Sverger hevn

Etter Michael Keaton, Val Kilmer og George Clooney, er det nå Christian Bales tur. At han gjør en klart bedre figur enn sine eldre kolleger, må i stor grad tilskrives manusets kvalitet. Men Bale er en god karakterskuespiller, og tilfører dobbeltrollen Bruce Wayne/Batman en dimensjon han ikke har hatt før, verken på film eller papir. Han får god hjelp av et imponerende galleri karakterskuespillere i birollene: Tom Wilkinson er fin som mafiaboss, Morgan Freeman gjør seg godt som Batmans allierte med god kunnskap om tekniske innretninger, Gary Oldman er sympatisk som politietterforsker (seinere -mester) Gordon, og Michael Caine spiller butleren Alfred som om han aldri skulle vært noe annet enn butleren Alfred.

Personlige vrier

Men den virkelige stjerna her er regissør Nolan. Etter mesterverk som «Memento» og den amerikanske versjonen av «Insomnia», viser han her at han også kan lage stor og flott underholdningsfilm ispedd små overraskelser og personlige vrier. Nolan tar både seg sjøl og tegneseriefiguren Batman på alvor - og han forventer at vi skal gjøre det samme. Det funker helt utmerket. Etter Burtons aparte innfall og Schumachers oppvisning av glorete effekter, går Nolan tilbake til utgangspunktet på flere vis. «Batman Begins» er rett og slett en drivende godt laget og spennende film. Så da er det bare å krysse fingrene og håpe på at Nolan og co. tar en runde til.