<strong>KRIGERE:</strong> MRSA-bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. De kan skape vanskeligheter for oss. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRIGERE: MRSA-bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. De kan skape vanskeligheter for oss. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Antibiotikaresistens

Superbakterienes mål er verdensherredømme

Individer som er svake, syke eller skadet står i fare for å utvikle dødelige infeksjoner hvis disse bakteriene finner veien inn i dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er under angrep. Små krigere som vi selv indirekte skaper og nærer gjennom overforbruk av antibiotika. Vi snakker om superbakerier som MRSA, en multiresistent gul stafylokokk. Det finnes mange flere av disse

Andrea Eicksted, autorisert dyrepleier&nbsp;
Andrea Eicksted, autorisert dyrepleier  Vis mer

«Survival of the fittest», Darwins kjente setning, gjelder på alle plan av liv på planeten vår. Hvis en bakteriestamme utsettes for en type antibiotika som ikke er sterk nok til å slå alle i hjel, vil resultatet bli at de svakeste dør og de sterkeste overlever. Slik er naturens lov. Disse bakteriene som overlever vil så formere seg og skape flere små krigere som er like motstandsdyktige – hvis ikke mer.

La oss sette dette inn i et scenario som jeg som dyrepleier nesten daglig møter i telefonen og resepsjonen på dyreklinikken: Hunden din har fått et sår, en byll, den lukter fra munnen, du tror den har urinveisinfeksjon, etc, men du fant en gammel pakke med penicillin i skapet fra år atten-pil-og-bue.

Hunden ble bedre, men du hadde kanskje bare nok til fire dager og du gikk tom før helgen. Nå trenger du mer for den har ikke fått på et par dager og ting begynner å se verre ut igjen. – Ikke vær denne personen!

Alle levende individer har noe som kalles en normalflora av bakterier (og andre mikroorganismer) både på huden, inne i mage- tarmsystemet og i luftveiene. I utgangspunktet har denne normalfloraen en beskyttende rolle, men dette avhenger av at alle ”beboerne” lever i pakt med hverandre.

Denne harmonien trues for eksempel hvis man reiser utenlands et sted man ikke har vært før og utsettes for helt ukjente bakteriestammer. Men antibiotika kan også i seg selv være en stor trussel for normalfloraen.

Før vi kan gå videre er det et par ting som er viktig å ha klart for seg: Antibiotika er ikke én medisin. Det finnes en hel haug med ulike typer som hver i seg har ulike målgrupper. Til felles har de - som du nok har forstått - å drepe eller hemme veksten av bakterier.

Helt enkelt forklart kan vi dele antibiotika inn i smal- og bredspektrede typer. Det betyr at noen er egnet for å gå etter og slå i hjel helt spesifikke typer bakterier, mens andre dreper alt av bakterier – også de gode i normalfloraen din.

Tilbake til hunden du selv har behandlet med vidundermiddelet du fant bakerst i skapet. Nå gjelder det å holde tungen rett i munnen. For symptomene kan ligne så mye de vil på noe du har sett før, uten at det trenger å være den samme syndebukken som forårsaker dem.

Uten å ha oppsøkt veterinær vet du ikke A) om det faktisk er en infeksjon forårsaket av bakterier. Det kan like gjerne være virus og de bryr seg overhodet ikke om tablettkurer. B) Hvilken type bakterier vi skal kjempe mot, hvis det i det hele tatt er bakterier som gjør hunden syk. C) Om doseringen utenpå pakningen egentlig stemmer til en 30 kg golden retriever, siden den ble skrevet ut til elghunden på 13 kg du eide tidligere.

Kanskje er det et bredspektret antibiotika du har fått kloen i. Da er det nokså stor sannsynlighet for at den vil ha en effekt på det meste av bakteriene på og i hunden din, men siden den er utgått på dato vil den ha mindre potens (eller slagkraft om du vil).

Dette øker sannsynligheten for at den ikke klarer å drepe alle de med onde hensikter. I tillegg behandlet du kun fire dager. En vanlig kur vil være på 7-10 dager, eller lenger. Ved å avslutte tidligere vil du gi de sterkeste bakteriene tid til å komme seg og øke forsvaret.

Neste gang du prøver å behandle den samme infeksjonen vil du møte flere og hissigere superbakterier som ikke lenger lar seg knekke. Resultatet er en infeksjon som blusser opp igjen og som i verste fall ikke kan overvinnes.

Kanskje er det et smalspektret antibiotika du har funnet. Men siden du aldri gikk til veterinæren og fikk tatt en prøve, så aner du ikke om den vil drepe de bakteriene du er ute etter, eller om den overser infeksjonen fullstendig og angriper andre bakterier i normalfloraen som egentlig bidrar til å holde hunden din frisk.

Igjen, med en svekket kur og en alt for kort behandlingstid, bidrar du kun til utviklingen av nye, mer motstandsdyktige bakterier. Du utruster de i utgangspunktet gode bakteriene med skjold og sverd. Hvis de på et senere tidspunkt får besøk av flere likesinnede vil de starte treningsleir og gå til kamp.

Behandler du med for svak styrke på tablettene, har det ingenting å si om det var den samme som veterinæren allikevel ville ha skrevet ut. Du sparer de sterkeste soldatene. Og er det egentlig virus som forårsaker den hosten, så har du også bare bedrevet treningsleir for andre bakterier og ikke angrepet syndebukken i det hele tatt.

Som du ser er det mye som kan gå galt ved feil bruk av antibiotika – om det gjelder deg selv eller kjæledyret ditt. Og her kommer det store poenget; bakteriene migrerer. For du eller hunden din er kun en vert - en slagmark.

Superbakterienes mål er verdensherredømme og som en trojansk hest går de inn i kroppen din og gjemmer seg i normalfloraen. Derfra kan de smitte andre og de kan gjøre deg syk hvis immunforsvaret ditt ikke klarer å holde dem under sjakk.

Individer som er svake, syke eller skadet står i fare for å utvikle dødelige infeksjoner hvis disse bakteriene finner veien inn i dem. Kommer de seg inn på et sykehus eller en dyreklinikk er de nesten umulige å bli kvitt, og krever langvarige og omfattende saneringsprosesser. Mennesker og dyr må isoleres fra omverdenen.

Ansatte som bærer MRSA-bakterier kan ikke lenger arbeide med pasienter og kommer bakteriene inn i husdyrbesetninger så må hele besetningen slaktes, noe som medfører store økonomiske tap for bonden. Dette er ikke svartmaling, dette er nå.

Hvis vi skal vinne denne krigen så må vi stoppe opp og tenke oss grundig om. Å kaste bensin på bålet vil ikke slukke flammene. Det kan føles fullstendig nytteløst å kjempe denne kampen så lenge ikke hele verden står på samme side.

Jeg har selv stilt meg dette spørsmålet mang en gang: Har det noen hensikt når India og Afrika selger antibiotika mot angst og søvnløshet fra en gatekiosk?

Men uten noen i front vil ikke hæren vite hvor den skal gå. Informasjon og undervisning er vårt sterkeste våpen. Norge er blant de landene i verden som har færrest dokumenterte tilfeller av antibiotikaresistente bakterier.

La oss beholde det slik og gå foran med et godt eksempel slik at våre etterkommere skal slippe å dø av en lungebetennelse eller måtte føde 5 barn for kanskje å se 3 av dem leve opp. Våre forfedre har vært der, og vi vil ikke tilbake! Denne krigen angår ikke bare deg, men hele ditt kommende slektstre. Vær så snill, våkne opp og bruk hodet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer