Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Superbrikke klar for PlayStation 3

- Kan kjøre ti ganger raskere enn dagens PC-er.

(Dagbladet.no): I nærmere fire år har forskere i IBM, Sony og Toshiba jobbet med en databrikke som de mener vil revolusjonere hjemmeunderholdningen. For første gang har selskapene nå kastet lys over brikken, som går under kodenavnet «Cell».

Den nye brikken et primært utviklet for elektroniske underholdningsprodukter i hjemmet, og er «hjernen» i Sonys kommende spillkonsoll PlayStation 3.

Selv hevder produsentene at brikken har egenskaper som bare finnes i supermaskiner med hastigheter over 4 GHz, og omtaler den som en «supercomputer on a chip».

Flere kjerner

På pressekonferansen som fant sted i San Fransisco i går, kunne de tre firmaene avsløre konkrete fakta om superbrikken, og med dette bekrefte endel rykter som har sirkulert en stund.

Med fare for å bli for teknisk - det er tross alt en databrikke vi snakker om nå - så kan Cell kort oppsummeres som en svært kraftig mikroprosessor med flere kjerner som er i stand til å håndtere et høyt antall oppgaver på samme tid.

- I dag ser vi gode resultater av samarbeidet: En åpen mikroprosessor med flere kjerner som varsler om en ny æra for grafikk- og multimedia-ytelse, sa William Zeitler i IBM på pressekonferansen i går.

- Med Cell åpner vi nye dører - et nytt kapittel i dataalderen er i ferd med å bli innledet, sa Sony-sjef Ken Kutaragi.

Kommer i løpet av året

Det ble også vist fram ferdige Cell-brikker i går, noe som er et godt tegn - det er ikke snakk om en utopisk framtidsteknologi. Masseproduksjon av brikken blir satt igang i New York og Nagasaki i løpet av året.

Tidligere har Sony hintet om at de vil slippe PlayStation 3 på markedet i løpet av 2006. Toshiba har planer om å basere en serie med TV-toppmodeller på Cell-brikken i løpet av neste år, men allerede i år kan vi se den første datamaskinen fra IBM som bygger på brikken.

I et forsøk på å svekke hegemoniet Microsoft har på operativsystemer, er Cell-brikken utviklet til å fungere med en rekke operativsystemer - også om de kjører samtidig. Det legges spesielt stor vekt på at Cell-produktene vil være Linux-vennlige.

I løpet av året har databrikke-gigantene Intel og AMD planer om å lansere sine egen prosessorer med flere kjerner, som også lar deres maskiner jobbe mer effektivt med flere oppgaver på en gang.

Flere nyheter om PlayStation 3

Når det gjelder PlayStation 3, så har Sony har hatt flere spennende nyheter å dele med oss det siste døgnet. Nå virker det nemlig som om vi vil få vite detaljer om spillmaskinen allerede før spillmessen E3 i Los Angeles i mai i år, skriver GameSpot.

Til nettstedet har en amerikansk representant for Sony sagt at firmaet vil ha en «eget event der de presenterer deres neste-generasjons spillkonsoll før E3».

Det er ikke nevnt noe om hvor lenge før E3 dette vil skje - tradisjonelt har de store spillfirmaene hatt pressekonferanser i dagene før E3 der de avslører sine nyheter.

Hvor mye av Cell-brikkens toppytelse som vil bli representert i PlayStation 3 er ikke kjent foreløpig - men det er helt sikkert at spillmaskinen vil kunne yte imponerende mye i forhold til dagens spillkonsoller.

Tradisjonelt tar det også et par-tre år før spillutviklerne klarer å utnytte spillmaskinene maksimalt.

STOLT: Jim Kahle, Cell-sjefen i IBM, kunne igår vise fram den nye Cell-brikken fra IBM, Sony og Toshiba på en pressekonferanse.
LITEN BRIKKE:</B> På bare 221 kvadratmillimeter finner du 234 millioner transistorer. Det er mye.
PROTOTYPE: IBMs analyseingeniør Tami Vogel holder her brikken som vil danne kjernen i blant annet PlayStation 3.