Anmeldelse: Vidar Busk & His True Believers - «The Civilized Life»

Supercomeback etter 22 år

Vidar Busk & HisTrue Believers lager bluesfest - igjen!

NESTEN SAMME GJENG: Vidar Busk & His True Believers anno 2021 er Alexander Pettersen (f.v.), Arne Fjeld Rasmussen, Vidar Busk, Rune Endal og Johnny Augland. I dag gir bandet ut sitt første album på 22 år! Foto: André Løyning
NESTEN SAMME GJENG: Vidar Busk & His True Believers anno 2021 er Alexander Pettersen (f.v.), Arne Fjeld Rasmussen, Vidar Busk, Rune Endal og Johnny Augland. I dag gir bandet ut sitt første album på 22 år! Foto: André Løyning Vis mer
Publisert

«The Civilized Life»

Vidar Busk & His True Believers

Blues

Utgitt: 2021
Plateselskap: Blue Mood Records / Grappa Musikkforlag

«Sånn skal det gjøres!»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Det er rart hvordan 41 minutter kan sende deg 24 år bakover i tid. I 1997 kom nemlig albumet som forandret den norske blueshistorien. Det var et slags «før og etter» «Stompin' Our Feet With Joy», debutalbumet til Vidar Busk and His True Believers. Spol fram, og det føles som om tida har stått stille.

Debuten

Vidar Busk (51) hadde vært en ettertraktet musiker i mange år, først som gitarist for Rock Bottom i USA fra han var 16 og da han kom tilbake til Norge i 1990 på egne bein og som backingmusiker. Men ingen plateselskaper hadde nok tro på ham til å ville gi ut et album - inntil Blue Mood Records ble startet for å gjøre noe med akkurat det.

Det ble en aldri så liten sensasjon. Albumet ble lansert under Notodden Blues Festival, der Vidar fikk bluesprisen og kvitterte med en konsert det fortsatt snakkes om. Året etter ble han Årets artist under Spellemannprisen.

Nummer fire

Det ble to album til med «de troende», «I Came Here To Rock» (1998) og «Atomic Swing» (1999), og så hadde Vidar lyst til å skifte stil. Han forvirret fansen, men endte (selvfølgelig) tilbake i bluesen. De gjør gjerne det, de som er nysgjerrige og vil ut.

Abba brukte 40 år, Busk og hans Believers nøyere seg med halvparten. I motsetning til Abba har de hatt gjenforeningskonserter, og et nytt album har lenge vært en våt drøm for fansen. I 2019 ga Busk ut et album med Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm, Spellemann-nominerte «Hustle & Flow» (2019), men nå er altså endelig albumcomebacket «The Civilized Life» her. Og for et fyrverkeri det er blitt. Og for et driv denne gjengen på fem - pluss diverse gjester - demonstrerer. For en intensitet og for et energinivå! Her er det nesten umulig å sitte stille. Nostalgien trigges av innlagt knitring i starten og slutten på side A og B.

Produsent er en annen av norsk blues' «wonderboys», Christoffer «Kid» Lund-Andersen - vinner av flere internasjonale bluespriser som gitarist og medlem av Rick Estrin & The Nightcats og i mange år hjemmehørende i San Jose, California.

Villskap og kløkt

Fra sitt Greaseland Studios har han slått seg opp som en av USAs mest ettertraktede bluesprodusenter, og nå har han mye av æren for at «The Civilized Life» har fått et lydbilde som forener gitarskapt villskap fra Telemark og opparbeidet musikalsk kløkt av internasjonalt format (de er begge fra Bamble kommune). Eller som Rick Estrin skriver i sine liner notes: «Noen ganger kan grensa mellom genial og gal være litt slørete - noen ganger forsvinner den nesten helt.»

Nightcats

Noe av den musikalske galskapen, og Busks «fingerfølelse», brettes ut i Estrins egen «Tender Hearted». Balladen som avslutter albumet er hentet fra Nightcats-albumet «Groovin' in Greaseland» (2017).

Låtene er ellers en miks av eget stoff, skrevet med William Troiani, bedre kjent som Billy T, og Kid Andersen, samt fra velvalgte leverandører. Mitch Woods' «Long Lean and Lanky» har for eksempel den lekenheten vi er vant til fra Busks konserter, med kvalifisert «strengevrikking» slik bare han kan - med amerikaneren Sax Gordon på baritonsaksofon på toppen.

Blues og swingjazz

«The Civilized Life» starter knallhardt, med bitre, men fengende «Last Chance To Hurt Me» (Troiani/Busk). Den glir fint inn i Steven Moos triste, men kule «I Take A Lot Out Of The Bottle», som balanserer på ei tynn linje mellom slow blues og swingjazz, med blåsere fra gjengen med det corona-inspirerte navnet Greaseland Super Spreader Horn Section (!) og Johnny Augland på piano, og heftige «Gypsy Ways» (Mike Schermer) med Kids kone Lisa Leuschner Andersen i en gjesterolle.

Skjult skatt

Arne Fjeld Rasmussens eminente munnspill har fått en svært sentral plass i lydbildet ved siden av Vidars alltid kreative gitarspill. Utenfor bluesmiljøet er Rasmussen en litt skjult skatt på munnspill, og her får han virkelig boltre seg. På albumets lengste og fineste, seks minutter lange «Rockin' the Same Old Boat» (Vernon Morrison), bruker han «hornet» på en måte som elegant setter en litt «mystisk» stemning. Rasmussen «avduker» dessuten et helt annet kunstnerisk talent gjennom at han også har malt det flotte coverbildet av Busk.

Kommer med alderen

Rune Endal (bass) er også med fra originalbesetningen, mens Alexander Pettersen, som har fartstid fra Billy T Band, The Nightcats og Vidar Busk & His Bubble of Trouble, er kommet inn på trommer for Martin Windstad. Augland, som produserte de tre første platene, er inne på orgel og piano.

Busk fikk tidlig en naturlig autoritet på gitaren som han siden har dyrket og utviklet. Han har en gjenkjennelig tone i gitaren som setter ham i en særstilling blant norske gitarister. Men - han har aldri sunget bedre og med en større troverdighet. Det kommer vel med alderen. Hør bare på «Tender Hearted,» der han putter hele seg inn i vokalen.

Familiært

«I'm just not cut out for this civilized life» synger Vidar i tittellåten, signert Kid Andersen - som kjenner ham godt. Det kan virke som om dette er noe som er veldig familiært for ham. Vidar Busk har ikke levd et normalt liv, noe som også kommer fram i boka «Balladen om Vidar Busk», og det er mye som tyder på at han ikke hadde vært en like god og interessant musiker om han hadde gjort det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer