Anmeldelse: «Captain Marvel»

Superduperheltinnen

Mye tøv, mye rør og mye action som gleder med et vinnende supervesen.

CAPTAIN MARVEL: I Marvel Studios «Captain Marvel» vender vi tilbake til Marvels tegneserieunivers, hvor vi følger Carol Danvers og hennes reise mot å bli et av universets mektigste helter. Video: Marvel Studios Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM:

Marvel-universet er historisk, fantastisk og svært framtidsrettet eventyrisk, sånn det skal være. Her er det bare å styrte unna kinosalen eller bli med på alt, både her på jorda og meget langt der ute, bortenfor den tredje steinen til venstre for sola, langt til høyre for månen. Men før det.

Captain Marvel

SI-FI/FANTASY

Regi: Anna Boden og Ryan Fleck
Skuespillere: Brie Larson, Gemma Chan, Ben Mendelsohn ,Lee Pace ,Mckenna Grace, Jude Law, Annette Bening
Premieredato: 6.mars
Aldersgrense: 12 år
Orginaltittel: Captain Marvel

«Slike jenter vil de gamle galaksene ha.»
Se alle anmeldelser

Planet Marvel er der hvor superheltene blir født, lever, dør, slåss, elsker, flyr, flammer opp, overlever, står opp igjen, formerer seg med forskjellige kjente og ukjente cellenivåer, og alt sammen er tuftet på ellevill fantasi, med helter som er i besittelse av uante krefter som må til for å skape en viss orden i universets noia, angst, kriger og evige kaos.

Marvel er et legendarisk amerikansk tegneserieskapere med ei fartstid som strekker seg godt over 50 år tilbake i moderne tid, og før det også under et annet navn.

Hjernen bak det moderne Marvel var Stan Lee, en som for de som kan Marvels stamtre langt bedre enn denne skribenten, var et ikon. Han døde november i fjor, 96 år gammel, men han var nesten fram til siste strek meget aktiv.

I denne siste filmen så langt (det kommer flere), ser vi ham da også i sin siste av mange små cameoroller (gjesterolle som seg selv), sittende på toget med et slitt tegneseriehefte foran seg. En verdig gest, farvel og takk for en fantasiverden mange ikke kunne klart seg helt uten.

Han får også et vennlig smil og et nikk fra den nye superhelten, den første kvinnelige Captain Marvel (Mar-vell), Carol Danvers, spilt av Brie Larson. I filmen blir hun bare kalt Vers. Det har sin naturlige forklaring som følge av den store ulykken.

I filmen, som har en usedvanlig seig og treig i første halvtime, er Vers plutselig tilbake på håpløst gammeldagse Moder Jord. Dette etter at hun seks år tidligere krasjlandet i et hemmelig forsøk med et hypermoderne jetfly. Dette som skulle gå raskere enn lysets hastighet.

Hun omkommer sammen med den mystiske, doktor Lawson, og et annet opphøyd vesen, spilt av Annette Bening. Men, er verdensrommet slik vi egentlig tror? Er den stjernen der et snilt eller ondt øye? Hva er den lyden der ute? Er det noen der ute? Er de døde eller levende fortsatt i et annet univers, en annen tid? Slike ting.

Men, vi har ikke glemt kjernen i filmen som er action. Captain Marvel er påkostet Disney- action.Vers ender med et brak i ei gammeldags videosjappe. Hennes venner der oppe, blant annet Jude Law som Yon-Rogg, kommer etter hvert etter for å hjelpe. Men, vent litt. Yon-Rogg? Hvem er du egentlig?

Vi skriver 1995, rammeverket er satt. 1990-tallet med en kvinnelig superhelt, nei, vi er så barnslige at vi skriver superduperheltinne. Hun er tøffere enn absolutt alle før henne. Punktum. Det blir også mye bra humor med tidskoloritten fra før det var mobiltelefoner, et nesten nettfritt samfunn, men med avanserte personsøkere, minnepinner, disketter, VHS, R.E.M. (Man on the Moon), Nirvana og andre musikalske gjenhør.

Den første halvtimen er som sagt vel skuffende, men mye er gøyalt og oppfinnsomt, til tross for at manus ikke gir oss mye mellom de intergalaktiske linjene. Det er overtydelig og lett å gjennomskue, det er jo en frekk, apokalyptisk feelgoodfilm. I god Marvel-ånd.

Vers sliter med fortida. Hun får flashbacks og ser glimt av noe hun ikke vet hva er. Hun vet heller ikke hvem hun lever sammen med på den nye planeten, kreefolket, som er i konstant beredskap mot inntrengerne fra skrullstammen. De er fra ondskapens akse. Eller?

Vi liker også at det pøses på med mye slapstickhumor der det selvsagt ikke gjør noe at Samuel L. Jackson spiller etterforsker Nick Fury. Jackson, i samme dress som i Pulp Fiction, jobber innenfor en politiavdeling som heter S.H.I.E.L.D. De har ansvaret for å holde utkikk etter nye fiender.

Du kan godt lese vår egen samtid inn i denne filmen med frykt, stigmatisering og et vell av fordommer mot dem som er annerledes, men du kan godt også bare se på det som kosmisk, komisk og kosmetisk effektunderholdning som rører, tøver og gir oss lyst til å fly over sjø og land uten å møte en gammel mann.

Kvinnedagen er rett rundt hjørnet, og vår skralle samtid hadde trengt den nyeste superhelten som er å oppdrive både innenfor, og utenfor, vårt solsystem. Captain Marvel er et godt menneske, omskolert av den lysende kraften til et vinnende supervesen.

Vi må også nevne Gås, en søt katt med helt spesielle evner, viser det seg Norske Rune Temte er også med en liten rolle som Bron – Char. Han framstår som en fryktløs sifi-viking.

«Haikerens guide til galaksen» er fortsatt en klassiker. Captain Marvel tar derimot ikke med gratispassasjerer, ihvertfall ikke andre enn oss som ikke kan dette universet godt nok. Fansen vil kanskje forsette å game på rommet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer