Superforeldre ødelegger ikke barna!

DEBATT: Magne Raundalen ut mot Dagblad-oppslag.

- IKKE OVERIVRIGE: Familien Seljenes fra Høvik sto fram i Dagbladet i forrige uke, i forbindelse med oppslaget om «superforeldre». De kjenner seg ikke helt igjen når det gjelder betegnelsen. Foto: JOHN T. PEDERSEN
- IKKE OVERIVRIGE: Familien Seljenes fra Høvik sto fram i Dagbladet i forrige uke, i forbindelse med oppslaget om «superforeldre». De kjenner seg ikke helt igjen når det gjelder betegnelsen. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARNE-OPPDRAGELSE: Vi vet i dag at store deler av barnehjernen er bruksavhengig, det vil si avhengig av å bli brukt for å utvikles. Vi vet at det er erfaringene som bygger den uferdige hjernen. Vi har visst dette i mer enn femti år, men med raskt stigende grader av detaljkunnskap det siste tiåret, og dermed økt alvor i budskapet. Vi vet at en kvadrillion (skrives med 24 nuller!) utviklende oppkoblinger i hjernen ligger foran det nyfødte barnet, med det resultat at det må til 250 000 nye koblinger i timen i barnets våkne tid de første leveårene.

En av de fremste forskerne på dette feltet formulerer det slik: Det finnes ikke noe mer biologisk enn erfaringene - fordi de lager helt konkrete ledninger, kabler og nettverk i hjernen. Noe av dette har vi visst bestandig fordi det er helt innlysende: Hvis barnet ikke ble snakket til, utviklet det heller ikke språk. På denne bakgrunn skal man være forsiktig med å kalle aktive, bevisste foreldre (hjernebyggere) for superforeldre som ødelegger barna — Dagbladets forside 28.2.09. En ting er å si at foreldrene egentlig ikke bør stresse verken seg selv eller barna, en annen ting er å si at de ødelegger dem! Det er feil budskap, uansett hvor populært det måtte være å si det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer