Supergitaristene

Warren Haynes er ranket som nr. 23 på lista over verdens beste gitarister. Hvem er nr. 36?

NOTODDEN (Dagbladet): Det er amerikanske Rolling Stone Magazine som har satt opp lista, som har Warren Haynes på 23. plass og Steve Cropper på 36. plass. 

Hendrix, selvfølgelig Hvem som kom på førsteplass? Kan det være noen tvil? Det er selvfølgelig Jimi Hendrix. Han topper alle sånne lister.

I går spilte både Haynes og Cropper på Brygga, som trakk snaut 5000 i sola. Først var det Notodden Road Show med lokale krefter, så Warren Haynes Band og til slutt The Original Blues Brothers Band, som fortsatt trekker til seg kloninger i dress, hatt og solbriller.

« The Colonel» Bandet er ikke det mest interessante musikalsk, for å si det mildt, og det er ikke mer originalt enn at det stort sett er bare Steve «The Colonel» Cropper av betydning som er igjen fra starten. Han er til gjengjeld et gitaress.

Han er særlig kjent fra Booker T. and The MGs, som kompet alle de store soulartistene i Stax Studios i Memphis på 60- og 70-tallet - og altså fra The Original Blues Brothers Band, som nå har holdt det gående i denne formen siden 1988.

Hardtarbeidende Warren Haynes blir av Rolling Stone Magazine karakterisert som «den mest hardtarbeidende gitaristen på denne planeten», gjennom sitt gitararbeid for Allman Brothers Band (siden 1989), trioen Govt' Mule (siden 1994) og — som på Notodden ­— Warren Haynes Band.

Han forteller at Jimi Hendrix, Eric Clapton og Johnny Winter og «de tre kongene» har inspirert ham mest: B.B., Freddie og Albert King.

JOBBER FOR LØNNA: Warren Haynes er det nærmeste bluesfestivalen er kommet Allman Brothers Band. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
JOBBER FOR LØNNA: Warren Haynes er det nærmeste bluesfestivalen er kommet Allman Brothers Band. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer

Sjøl om han spiller egne låter fra sitt ferske album «Man in Motion», er det ikke til å unngå at assosiasjonene går til Allman Brothers Band. Han avslutter da også med «Soulshine», som han skrev for bandet i 1994.

Haynes er det nærmeste festivalen er kommet sørstatsrockens fyrtårn fra Georgia, USA. Det har lenge vært en drøm å få dem hit, og de har vært nære på å få både Allman Bros. og den andre supergitaristen i bandet, Derek Trucks.

Vil ikke reise Når jeg spør Haynes om han, nå som han har vært på Notodden, kan overtale resten av gjengen i Allman Bros. til å bli med, svarer han bare:
-  Det er ikke opp til meg. Jeg veit ikke hva det er med trommeslagere, men de er ikke glad i å reise, sier han og sikter til Jaimoe Johnson og Butch Trucks.

Og det er bare å innse at de ikke trenger å reise for pengenes skyld.

Men Notodden må tenke penger, etter flere år med røde tall. I går sørget en bryggescene badet i sol for røde panner og blå tall for festivalen, som endelig ser ut til å gå med overskudd igjen.

Festivalen avsluttes i dag.

HATTE-FINE: Mange svarte hatter og solbriller å se under Blues Brothers-konserten. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
HATTE-FINE: Mange svarte hatter og solbriller å se under Blues Brothers-konserten. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer