Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Black Panther»

Superheltfilmen var en snakkis lenge før den kom ut. Nå slår den rekorder

«Black Panther» er den mest vellykkede superheltfilm-lanseringen siden «Avengers» i 2012.

SUPERHELT: «Black Panther» er et av de mest etterlengtede prosjektene i 2018. Norgespremieren var 14. februar. Video: Disney Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Disney og Marvels «Black Panther», som hadde premiere i Norge 14. februar, er nå sett av over 80 000 nordmenn, få dager etter at den hadde premiere. I helga ble filmen sett av over 54 000 nordmenn.

- Har vi på oss svarte klær, formelle klær eller afrikanske klær når vi ser Black Panther? Jeg må vite det. Det er viktig, skriver Twitter-brukeren Tymia, en av de mange som diskuterer filmen på nettet.

For mange, spesielt mange svarte amerikanere og folk med afrikansk bakgrunn, har filmen blitt et slags kulturfenomen. ​

Tydelige referanser

Filmen hadde premiere 29. januar i USA, men har allerede rukket å bli historiens mest inntjenende film laget av en av svart regissør (Ryan Coogler). Den er estimert å ha tjent inn 387 millioner per i dag, ifølge New York Times.

Filmen skiller seg tydelig fra de andre Marvel-filmene med sin afrosentriske og afrofuturistiske tematikk. Handlingen er lagt i det fiktive afrikanske landet «Wakanda», og alle skuespillerne er svarte briter, amerikanere, eller afrikanere. Filmen har også tydelige referanser til det 60-tallets revolusjonære Black Panthers Party, som var en del av den afroamerikanske borgerettighetsbevegelsen.

ETTER FILMEN: - De fleste av oss har gledet oss siden de første bildene av filmen. Dette var en begivenhet, så da pyntet jeg meg, sier Baboucarr Sarr. Foto: privat
ETTER FILMEN: - De fleste av oss har gledet oss siden de første bildene av filmen. Dette var en begivenhet, så da pyntet jeg meg, sier Baboucarr Sarr. Foto: privat Vis mer

- Representeres positivt

Filmen var en snakkis blant journalister, filmkritikere og filmvitere lenge før den kom ut, samt i afroamerikanske og afrikanske miljøer.

Over hele verden har folk med afrikansk opprinnelse enten kledd seg i svart, tradisjonelle afrikanske plagg eller afrosentriske plagg når de skal se filmen, og deretter delt bildene på Twitter, Instagram og Facebook.

- Jeg likt superhelter helt siden jeg var liten. Jeg har kunnet identifisere meg med superheltene til en viss grad, men de har aldri sett ut som meg og de har ikke vært fra Afrika. «Black Panther» representerer meg og mine afrikanske venner, søstre og brødre på en kul måte, sier Babocarr Sarr til Dagbladet, som så filmen i helga.

FILM-BLACKPANTHER/OPENINGNIGHT
FILM-BLACKPANTHER/OPENINGNIGHT Vis mer

Sarr mener filmen blant annet har slått an fordi svarte og afrikanere sjelden spiller hovedroller eller framstilles positivt i «mainstream»-filmer.

- Ikke bare slaver og kriminelle

Camille Oneida Charles samlet seg med venner for å se filmen på premieren.

PÅ PREMIEREN: Flere av dem jeg så filmen med valgte å gå i svart eller med noe Afrika-inspirert, sier Camille Oneida Charles (andre fra venstre). Foto: privat
PÅ PREMIEREN: Flere av dem jeg så filmen med valgte å gå i svart eller med noe Afrika-inspirert, sier Camille Oneida Charles (andre fra venstre). Foto: privat Vis mer

- Vanligvis spiller vi slaver, ynkelige, gangstere eller kriminelle, men i denne filmen er vi ikke underlegne - vi er de siviliserte og avanserte. Afrikansk estetikk og kultur ble ikke parodiert og filmen var fri for stereotypier - helt uten europeiske referanserammer. Det var veldig forfriskende å se, sier Charles.

Hun forteller at filmen gjorde henne stolt, og at hun er glad for at yngre personer med afrikansk bakgrunn vil kunne vokse opp med en film der de representeres på en slik måte.

- Det var veldig spesielt å se så mange mennesker som ser ut som deg, portrettert i et så positivt og vakkert lys, sier Charles.

Populær superheltfilm

«Black Panther» er den superheltfilmen som har hatt best besøkstall under lanseringen, med unntak av 2012-filmen «Avengers», som også er en av Marvel-filmene. Innad i USA har «Black Panther» hatt den femte største åpningshelga av alle filmer noensinne, ifølge Hollywood Reporter.

Filmen er også den superheltfilmen som har fått høyest «score» på filmkritikk-nettstedet Rotten Tomates, med hele 97 prosent.

I Dagbladet fikk filmen terningkast fire.

«En superheltfilm som i seg selv er ganske god, mer enn ålreit, men som er mye mer interessant som konsept, univers og historisk kommentar, i den grad at diskusjonstemaene nærmest strømmer over deg mens du ser den», skriver Dagbladets filmkritiker Inger Merete Hobbelstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!