Superhomohelter

Det har alltid vært noe eget med muskelmenn i trikot. Nå har to av dem et forhold.

DE LYDER NAVNENE Apollo og Midnighter. To staute karer med en fysikk som ville fått Fantomet, Supermann og Batman til å stønne i en blanding av beundring og misunnelse. Apollo og Midnighter har begge superkrefter, er hundre prosent innstilt på å sette inn liv og lemmer for å redde jorda, og ifører seg kappe og trikot. De har med andre ord mye til felles med andre superhelter. Men mens Fantomet har sin Sala og Supermann sin Lois Lane, har Apollo og Midnighter.... hverandre.

- JA, DET STEMMER. Apollo og Midnighter har et forhold. Og hva så?

Slik lød kommentaren til Warren Ellis, mannen som til nå har skrevet manus til tegneserien The Authority. Hva så? I et univers der aktørene knapt har seksualliv, er det ganske radikalt å presentere to helter som åpenbart er tent på hverandre. Og det dreier seg ikke om en obskur undergrunnsserie, men en svært påkostet sak, utgitt av DC Comics (en underavdeling av gigantiske Time Warner), som også har Superman, Batman og Wonder Woman i sin stall.

- En homofil superhelt er aldri laget før. Det blir sett på som et av de siste tabuene. Hele ideen bak superhelter er at de skal slåss for de svake og undertrykte, derfor kan jeg ikke skjønne hvorfor vi ikke skulle ha homofile superhelter, sier Mark Miller, som tar opp stafettpinnen etter Ellis, til The Sunday Times.

The Authority foregår for en stor del på et romskip i bane rundt jorda. Det er hovedkvarteret til The Authority (myndighetene), en gruppe superhelter som passer på og overvåker jorda. Midnighter og Apollo er to av medlemmene, som alle har forskjellige egenskaper. Mens Midnighter er supersterk og lynende intelligent - før han involverer seg i en kamp har han kjapt laget et uttall beregninger for hvordan nedkjempe fienden - henter Apollo sine krefter fra solen og kan blant annet fly og puste i verdensrommet.

En annen ting som skiller The Authority fra andre lignende serier, er at deres fiender fremover er av det høyst reelle slaget. I neste nummer kaster Apollo Indonesias president til massene på Øst-Timor og i en senere utgave tar hele supergjengen turen til Tsjetsjenia for å kaste ut russerne. Men alt oppstyret omkring serien skyldes likevel forholdet mellom Apollo og Midnighter.

SÅ LANGT ER DET blitt begrenset til et kyss på kinnet, et vennlig klapp eller en klem nå og da. I neste nummer river Miller skapdøren på vidt gap og lar gutta kline åpenlyst på en fest. Likevel understreker han at deres legning er underordnet.

- Det kommer i bakgrunnen. Apollo og Midnighter er som andre superhelter, de slåss mot kriminalitet og redder verden. Forskjellen er at når eventyrene deres er ferdige, kryper de til sengs sammen, kysser hverandre eller gir hverandre en klem. Vi har allerede homofile skikkelser i såpeoperaer og filmer, så hvorfor ikke i tegneserier?

RESPONSEN BLANT LESERNE har ikke uteblitt. Og de fleste oppfatter homoaspektet som alt annet enn underordnet. I en kommentar til Ellis' «hva så?»-uttalelse svarer fan Andrew Wheeler:

- Hva i all verden mener du med «hva så?» Har du noen anelse om hva dette ville betydd for meg da jeg var femten år gammel? Forstår du i hvilken grad dette vil påvirke homofile tenåringer som leser serien din? Unge homofile kan i dag se på dem og si «hey, jeg kan være Superman! Jeg kan være Batman!». How fucking cool is that? Du sier so what? , jeg sier : so thank you!

FORELØPIG ER THE AUTHORITY kun å få i spesialbutikker her hjemme, men Knut Sverre Røang, leder i LLH (Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring) er ikke i tvil om at en oversettelse også vil ha en positiv effekt her hjemme.

- Alt som er med på å skape en holdningsendring er positivt. Jeg tror en tegneserie som dette vil ha en god effekt blant unge mennesker, hvor holdninger overfor homofili er blitt forverret de siste ti åra. Ved å synliggjøre problemstillingen skaper en holdningsendringer, sier Røang.