Superjackass

Slik går det med 15-åringer som prøver seg på jackass-stunt.

Nøyaktig hva 15-åringen fra forstaden Bellevue utenfor Seattle tenkte er vanskelig å si. Men ifølge politiet hadde han en slags plan om at han skulle tjene penger på å utføre jackass-stuntet, som kompisene filmet med et videokamera.

Ungutten dynket sprit over skjorta si og tente på seg selv, mens kompisene stod klar med videokameraet og filmet seansen.

Hovedpersonen endte selvsagt opp med alvorlige forbrenninger over hele overkroppen og i ansiktet. Etterpå fortalte han til politiet at noen hadde satt fyr på skjorta hans, da han hadde gått langs en sti etter å ha vært på en skolefotballkamp.

Politiet fant imidlertid noe senere en rygggsekk med både den spritdynkede skjorta, en beholder med sprit og et videokamera, ifølge Reuters.

- Stuntet endte åpenbart veldig feil, sier det lokale politiet i en pressemelding hvor de også opplyser at 15-åringen risikerer tiltale for å ha løyet om hendelsen og gitt politiet merarbeid.

Søksmål

Tv-serien Jackass gikk tidligere på MTV, og består av sinnsvake påfunn og stunts utført av profesjonelle stuntmenn. Dette er langt fra første gang amerikanske tenåringer prøver å kopiere jackass-stunt, og flere har forsøkt å saksøke MTVs eiere etter feilslåtte stunt-forsøk.

Nøyaktig samme stunt som denne tenåringen prøvde har ikke blitt utført i Jackass-sammenheng. Men i 2001 hadde en av seriens skuespillere tatt på seg en brannsikker drakt dekket med biffstykker, hvorpå han ble satt fyr på for å agere «menneskelig grill».

En film basert på Jackass-serien går nå på amerikanske kinoer i sin tredje uke, og har så langt håvet inn mer enn 53 millioner dollar. I filmen gis imidlertid denne relativt klare (men for amerikanske ungdommers del neppe overflødige) advarselen:

«Stuntene i denne filmen er utført av profesjonelle, så hverken du eller dine dumme kamerater bør prøve å gjøre noe fra denne filmen.»

- IKKE PRØVE DETTE HJEMME: Advarselen til tross, amerikansk ungdom prøver gjerne å kopiere jackass-stunts.<br> Foto fra filmen jackass: REUTERS
<B>MENNESKELIG GRILL:</B> Jackass-skuespiller Johnny Knoxville har tidligere iført seg brannsikker drakt og biffstykker og agert menneskelig grill.<br>Foto: AP