Superkatten Zorba

Søt animasjonsfilm om en måkeunge som vokser opp blant katter.

FILM: Det handler om liv og død i denne italienske tegnefilmen om en foreldreløs måkeunge som må lære å fly av en katt. Med sin usentimentale fortellerstil makter filmen å formidle et budskap som mer påkostede Disney-produksjoner i våre dager har en tendens til å glasere i melis.

Måkeungen Lykke tror hun er en katt. Den første hun så da hun ble klekket ut av egget, altså «mamma», var bykatten Zorba. Hennes egentlige mor var sterkt skadd av oljesøl da hun overlot egget til Zorba på dødsleiet.

En liten måkeunge har uendelig mange naturlige fiender i et urbant havnemiljø. Katter spiser jo fugler, men Zorbas venner, som er skipskatter, bibliotekkatter, kattunger og så videre, aksepterer etter hvert Lykke som en av sine egne - og altså ikke-mat.

Men kattene ligger i en stadig mer blodig territorialkrig med byens rotter. Anført av en fæl rottekonge med snerrende bergensdialekt (Helge Jordal dubber) blir rottebandene mer og mer utfordrende i sine planer om kupp mot kattene. En lettere identitetsforvirret måkeunge med en katt til mamma, kan bli et enkelt bytte for gisseltakere. Kampen mellom rotter og katter er ikke skumlere enn at Tom & Jerry-vante førskoleunger kan takle det.

Filmen blir dessuten muntrere når flytreningen starter, og kattene må oppvise noe bortimot Leonardo da Vincis oppfinnsomhet og konstruksjonsevne når de skal lære måkeungen å fly. Her er det duket for mageplask.

TROR DEN ER KATT: Det første måkeungen Lykke ser når den kommer ut av egget er katten Zorba.