Superkinoen kommer til Norge om få måneder

Blir først i verden med kinofilm i digital superkvalitet.

Kinogjengere i Trondheim, Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes og Haugesund går en deilig filmvår, med super bildekvalitet, i møte. De er første byer ut i et stort forsøksprosjekt som gjør Norge til et pionerland for digital kino. De neste to årene skal digitale videoprosjektører inn i en rekke norske kinosaler, skriver forskning.no.

Til Hollywood i morgen

Prosjektleder i NORDIC (NORway`s Digital Interoperability in Cinemas), NTNU-professor Andrew Perkis, har ingen problemer med å forklare hvorfor digital kino med tida vil utradere tradisjonell filmframvisning.

- Kvaliteten blir vanvittig mye bedre enn 35 millimeter film. Både når det gjelder skarpheten og fargedybden. Dessuten er det slik, at når digital kino har nådd hele verden, vil enhver storfilm kunne åpne samtidig over hele verden, sier Perkis til Dagbladet.no.

I morgen drar han til Hollywood for å snakke med samtlige store studioer - fra Disney til Paramount.

Målet er å vinne Hollywoods tillit, slik at deres frykt for ulovlig digital kopiering ikke skal stå i veien for at norske kinoer kan få sende premiérefilmer digitalt.

- Ja, vi har planer om å sende premiérefilmene, forutsatt at filmstudioene velger å stole på oss, sier Andrew Perkis.

Vil vise fotball-VM

Superkinoen kommer til Norge om få måneder

NORDIC jobber også for å kunne vise sommerens fotball-VM i norske, digitale kinosaler.

- Det blir et spørsmål om rettigheter, men vi jobber aktivt med dette. Her har vi også Telenor og Canal Digital med på laget, så det skal være muligheter, sier professoren. I så fall tør han love en stor sportsopplevelse.

- Jeg har sett sport på et fem ganger tolv meters lerret. Opplevelsen er helt unik. Det er så detaljert og så stort at det nesten føles som å være tilstede.

Foreløpig ligger det an til at Oslo-folk i vår kan se digital kino i to saler på Colosseum kino. Trondheim kino får fire digitale saler og Kinopalléet i Bergen tre saler. Haugesund, Stavanger og Sandnes får én sal hver for digital framvisning.

- Kino er kultur

Gigantselskapet Sony valgte å lansere sin såkalte 4k-prosjektor i Trondheim, og Norge skal i tida framover være enerådende på digital kino. Professor Andrew Perkins tror han vet hvorfor.

- I Norge er kino betraktet som kultur og får offentlig støtte. I resten av verden er kinoene reinspikka kommersielle underholdningsbedrifter. Dessuten ligger Norge i forkant når det gjelder medieteknologi. Vi har god kunnskap på dette teknologiske feltet, forklarer han.

Film & Kino bidrar med 1,5 millioner offentlige kroner til prosjekt NORDIC. Bred deltakelse fra forskningsmiljøer og bransjeorganisasjoner sikrer en samlet finansiering på 14 millioner kroner.

- Midlene Film & Kino bidrar med dekker i stor grad arbeidskraften. De resterende 12,5 millioner kronene blir investert i utstyr. Vi kjøper og drifter utstyr, sier Perkis til Dagbladet.no.

<B>PROFESSOR DIGITAL:</B> NTNU-professor Andrew Perkis drar nå til Hollywood for å vinne filmstudioenes tillit.
<B>FOTBALL-VM:</B> Det kan bli mulig å se sommerens fotball-VM på kino i flere norske byer, dersom prosjekt NORDIC får viljen sin.