DRØMMELÆREREN: Håvard Tjora (i midten) er blitt hele Norges drømmelærer og superpedagod. Han får skoletrøtte og dropouts til få vende tilbake til klasserommene og like skolen. - Vi har fått troen på oss selv, og er fast bestemt på å fullføre skolen, sier fra venstre Zeliha, Martine, Christer og Carine - alle 17 år. Foto: Anders Grønneberg
DRØMMELÆREREN: Håvard Tjora (i midten) er blitt hele Norges drømmelærer og superpedagod. Han får skoletrøtte og dropouts til få vende tilbake til klasserommene og like skolen. - Vi har fått troen på oss selv, og er fast bestemt på å fullføre skolen, sier fra venstre Zeliha, Martine, Christer og Carine - alle 17 år. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Superlæreren er tilbake

Nå er Håvard Tjora tilbake på TVNorge med 17-åringer som har hoppet ut av videregående. Hvordan går det...?.

TVNorges superlærer Håvard Tjora (34) mener at sine norske kolleger ikke er flinke nok til å lære skolebarn å lese.

Ord og bokstaver Å kunne lese er det viktigste man lærer på skolen. Alle andre fag bygger videre på språket og forståelsen av det.

Det holder ikke bare å kunne trekke sammen bokstaver og ord.

Man må forstå det man leser, sier Håvard Tjora.

Satt dagsorden Torsdag sender TVNorge første del av den populære - og ikke minst viktige - serien «Blanke ark». Det er to år siden forrige gang, og den ble umiddelbart en hit.

- Morsomt, det. Serien satt dagsorden og dannet grunnlag for mange diskusjoner i klasserom, lærerværelser og i hjemmene, sier Håvard Tjora.

Han er læreren som forsøker å gå bak rollen som pedagog.

Hvorfor dropper så mange ut, hvorfor sliter så mange med å lære og fullføre utdanning? er spørsmål Tjora stiller seg. Det har blant annet resultert i studier ved St. John's University.

Mer lesing i skolen Siden «Blanke ark» for to år siden har Tjora hatt permisjon ved skolen på Tåsen i Oslo, for å konsentrere seg om en master i «Lesing og skriving fra 1. til 7. klasse». Det handler mye om å lese, forstå og motivere.

- Er den norske grunnskolen og lærere nok opptatt av betydningen av å lese og drive?

- Nei. Absolutt ikke. Jeg mener at man bør jobbe mer med dette. Det holder ikke å kunne lese hvis man ikke forstår innholdet, sier Tjora. Han mener også at norsk ungdom generelt leser for lite skjønnlitteratur.

Morsomt med Håvard Dagbladet møter den populære superlæreren sammen med fire ungdommer, to av dem deltok i programmet for to år siden, de to andre blir vi kjent med i høst.

- Hadde alle lærere vært som Håvard hadde det vært morsomt å gå på skole, sier Zeliha.

Hun er 17 år, fra Halden og er en av de åtte elevene vi møter i programmet som starter torsdag 8. september på TVNorge.

Bare dropouts Zeliha får støtte av Martine fra Moss, som også går på videregående. Mens de vi traff forrige sesong var ungdomsskoleelever, er årets kull dropouts fra videregående.

- Alle som er med i programmet hadde sluttet på skolen, men nå er vi alle tilbake på skolen, sier Martine.

Det går bra med de åtte 15-åringene vi møtte sammen med superlæreren for to år siden. De går på skole eller går i lære kombinert med skolegang.

Aldri lest ei bok - Håvard forklarer hvorfor ting er som de er, på en måte som vi forstår. Mange lærere har mye å lære av ham, sier Zeliha.

Før hun traff Håvard Tjora på den fem uker lange undervisningscampen ved Haugesund i mai og juni i år, hadde hun aldri lest en skjønnlitterær bok.

- Nå har jeg lest tre. Fantasybøker, veldig spennende, sier hun.

På sporet igjen - Hadde det ikke vært for Håvard, ville jeg ikke vært der jeg er i dag. Nå går jeg i lære på Møller Bil, sier Christer fra Nannestad.

ÅRETS ELEVER: Her er to av årets elever i TVNorge-serien «Blanke ark»: Zeliha (t.h.) og Martine sammen med lærer Håvard Tjora. Foto: Anders Grønneberg
ÅRETS ELEVER: Her er to av årets elever i TVNorge-serien «Blanke ark»: Zeliha (t.h.) og Martine sammen med lærer Håvard Tjora. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Carine fra Jessheim var også med i klassen til Håvard Tjora for to år siden, og er kommet på rett kurs.

- Jeg hadde begynt på design, men droppet ut. Når har jeg byttet til medie og kommunikasjon. Det går veldig bra. Har bare firere og femmere, sier Carine fra Jessheim.

Lærere på skolebenken Ungdommene mener at neste gang TVNorge skal lage en programserie med Håvard Tjore, er det ikke elever, men lærere som bør sitte på skolebenken.

- Håvard er kjempeflink. Han burde lære opp lærere til å bli bedre lærere.

Superlæreren selv er usikker på om det er veien, men mener at fokus på å møte elvever på riktig måte er alfa og omega.

- Jeg etterutdanner meg nettopp for å bli bedre til å lære bort, sier Tjora.