Superlønn for superstjerner

Høstens flinkeste gutter i kampsporten «lønnsforhandlinger» heter Backstreet Boys. De truet med å forlate plateselskapet sitt og saksøke sjefen. Etter kort tid i tenkeboksen kom sjefen tilbake med tilbudet: 475 millioner for fem nye plater.

Gutta takket selvfølgelig ja. Nå har de skaffet seg en kontrakt bare superstjerner som The Rolling Stones og Michael Jackson kan matche. Med lønnskravet har de skrevet seg inn i pophistorien.

Plateselskapet Jive, som også har Britney Spears og 'N Sync i stallen, måtte nesten grave hull i lommene for å tilfredsstille bandets ønsker. Foruten 475 millioner kontant, skal de heretter ha 20 prosent royalties av alt platesalg. Superstjerne-royalties kalles det.

Pokerhånd

Florida-kvintetten, som gjestet Oslo Spektrum i høst, satt med gode kort på handa. De har solgt millioner plater gjennom sine fem år på Jive Records. Deres nyeste album, «Millennium», har solgt mer enn åtte millioner eksemplarer i USA aleine. På verdensbasis har salget passert 40 millioner. Plata er fortsatt blant de tre mestselgende i de største markedene, og de er årets mestselgende artister på verdensbasis. Ei slik pokerhånd kan man si tilsvarer Royal Straight Flush.

Dermed mente Florida-gutta at det var på tide å slå i bordet for å se om sjefen i Jive, Clive Calder, ble skremt. Bandets korps av forretningsadvokater tittet nærmere på kontrakten, fant svakhetene og satte inn angrepet der det rammet verst. Det fungerte.

Hater 'N Sync

I amerikansk platebransje er det ingen hemmelighet at gutta i Backstreet Boys ble rasende da plateselskapet deres også skaffet seg 'N Sync i stallen. De er rivaler på det samme markedet, unge tenåringsjenter med mer forstand på hva som er pene gutter enn hva som er god musikk.

Tidligere i år dumpet de sin gamle manager, Louis Pearlman, fordi han også representerte konkurrentene i nettopp 'N Sync. Før de fikk slippe ut av managerens jerngrep, truet han med søksmål. Det skulle lyde på «kontraktsbrudd og svikefull opptreden».

TENÅRINGSHELTER: Backstreet Boys under konserten i Oslo Spektrum sist høst.