Supermammaenfosser videre

LILLEHAMMER/OSLO(Dagbladet) TV2s morgenvert og nybakte mamma, Vår Staude,tar en pause fra TV2 i denne omgang. To uker med morgensendinger og lite søvn har tatt på. I helgen koplet hun av med et sykkelritt.

Hun gir seg derfor som TV2s morgenvert etter at de tre planlagte ukene er over på fredag. Men hun angrer ikke på at hun har avbrutt permisjonen og dratt med lille Anniken på jobb allerede etter fire måneder.

I går brukte hun fridagen på å sykle det beinharde Birkebeinerittet fra Rena til Lillehammer. Et bevis på at supermammaen ikke er helt utkjørt etter å ha tilbrakt de siste ukers netter i studio med lille Anikken(4mnd) gurglende på gulvet mens mamma forbereder morgensendingene.

Ikke presset

- Vet du hva, jeg har så liten lyst til å delta i denne debatten. Det er helt misforstått at jeg prioriterer jobb framfor svangerskapspermisjon, og at jeg er blitt presset av TV2-ledelsen til jobbe, sier Vår oppgitt.

- At jeg skulle være med på oppstarten av TV2s morgensendinger var mitt eget iniativ, og jeg tror ledelsen var glad for at jeg tilbød min rutine. Men planen har hele tiden vært at jeg skulle jobbe i tre uker, og at vi deretter skulle vurdere om jeg skulle fortsette. Nå har jeg bestemt meg for å bli hjemme til over jul, sier hun, men utelukker ikke at hun vil steppe inn ved behov utover høsten.

- Jeg synes det har fungert bra, selv om jeg innrømmer at det har vært slitsomt. Det har vært uvant, og jeg har ikke sovet så mye på disse to ukene, medgir hun.

Planen var å sove på påtroppende TV2-sjef, Kåre Valebrokks kontor, men det skar seg etter to netter. Dermed flyttet hun hjem igjen.

Avviser kritikken

Kritikken fra blant andre Kristin Moe og barneminister Svarstad Haugland, som begge mener at mange karrierekvinner blir presset til å begynne å jobbe før permisjonstida, avfeier hun:

- Jeg synes det er sørgelig at de ikke respekterer andre menneskers valg. At jeg har hatt lyst til å gjøre en innsats en kort periode -og at arbeidsgiveren har lagt til rette for det- synes jeg er min business, sier hun.

- Jeg er også en iherdig forkjemper for utvida svangerskapspermisjon, men mener samtidig at det må være opp til hver enkelt kvinne hvordan hun ønsker å organisere hverdagen og arbeidslivet. Det viktigste er at arbeidsgiveren lager fleksible løsninger tilpasset våre individuelle behov, sier Vår.

Sprek

Igår deltok den populære TV2-oppleseren i det åtte mil lange Birkebeinerrittet på sykkel fra Rena til Lillehammer. Vår syklet inn til ny personlig rekord -nøyaktig fire timer- men ble senere disket fordi sekken viste seg å være 100 gram for lett.

- Jeg skylder på mannen min, ler Vår, som mener han var slumsete med veiingen av sekk før start.

- Vi har levert inn protest, men dette tar jeg ikke så veldig alvorlig. Jeg er kjempefornøyd uansett. Jeg deltok i rittet for tre år siden, og tiden i går var nesten 20 minutter raskere enn sist. Så det er jeg stolt av, sier Vår Staude.

<B>TRÅKKET TIL: </B>Vår Staude deltok i Birkebeinerrittet -og slo til med ny personlig rekord.