«Supermann» er død

Christopher Reeve er død.

Den kjente amerikanske skuespilleren Christopher Reeve ble 52 år gammel.

Kona takker fansen

Reeve hadde fått behandling for et liggesår som ikke ville gro, en vanlig komplikasjon hos mennesker med lammelser. De siste ukene ble såret infisert, noe som førte til alvorlig infeksjon i hele kroppen.

På lørdag gikk han inn i koma i sitt hjem i New Tork og søndag døde han av hjertefeil, opplyser hans talsmann Wesley Combs til AP.

- På vegne av hele familien vil jeg takke sykehuset for den utmerkede behandlingen som de ga min ektemann, sier Dana Reeve i en uttalelse.

- Jeg vil også takke hans personlige stab av sykepleiere og hjelpere og millionvis av fans som har støttet og elsket mannen min, fortsetter hun.

Sammen hadde paret et barn, Will på 11 år. Reeve hadde også to andre barn fra et tidligere forhold.

Kjempet for helsa

Skuespilleren ble lam fra nakken og ned og lenket til rullestolen etter en rideulykke for ni år siden. Han brukte etter dette store deler av tiden sin på arbeid for økt forskning på skader på ryggraden og kampen for å komme seg på beina igjen.

Etter ulykka fortalte han til Barbara Walters at han vurderte selvmord de første dagene etter at han ble skadde. Han kvittet seg seg raskt med slike tanker da han møtte barna sine.

- Jeg så hvor mye de trengte meg og hvor heldig vi alle er og at hjernen min fungerer, sa han den gang.

Reeve ga ikke opp, og den harde treningen gjorde at han klarte å puste uten respirator i lengre og lengre perioder.

Trente seg opp til nye roller

Skuespilleren Reeve skapte seg en karriere som Supermann, og fikk sitt gjennombrudd i den første filmen som kom i 1978.

Den atletiske mannen på 1.93 ble valgt ut blant 200 håpefulle. Han var et naturlig valg som insisterte på å spille inn alle stunts selv. Reeve har spilt i en rekke filmer, og begynte også etter hvert å jobbe bak kamera, som produsent og regissør.

I 1998 var han igjen i så god form etter ulykken at han gikk tilbake til skuespilleryrket. Han fikk en rolle i nyinnspillingen av i Hitchcook-thrilleren «Rear Window» som handler om en mann i rullestol som overbevises om at naboen har blitt myrdet.

Reeve var bekymret for at han ikke hadde sine gamle talenter i behold:

- Jeg bekymret meg for at bare det å spille med stemmen og ansiktet ville gjøre kommunikasjonen for lite effektiv til å forteller historien, sa han. Etterpå var han overrasket over hvor bra resultatet ble.

Aktiv i kulissene

Reeve brukte tid som lobbyist i Kongressen, og krevde bedre forsikringsordninger for alvorlige skader. Han ba også Hollywood om å lage flere filmer om sosiale tema da han snakket på Oscarutdelingen i 1996.

I 2000 klarte han å bevege pekefingeren og hard trening hadde sørget for sterkere armer og bein. Reeves fikk også tilbake førligheten i andre deler av kroppen.

<B>RIDEULYKKE:</B> For ni år siden overlevde Christoper Reeve bare så vidt rideulykken som gjorde ham lam. Siden den gang jobbet han for økt forskning på området.
SLO GJENNOM I 1978:</B> Reeve som Supermann.