Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Supermann vil ikke lenger være amerikansk

Er lei av å bli oppfattet som et instrument for USAs politikk.

Supermann kommer, som de fleste vet, fra verdensrommet. Det færre er klar over, er at superhelten også er innvilget ærestatsborgerskap i all verdens land - også USA.

Det kan det imidlertid bli en slutt på nå. I siste utgave av Action Comics, som kom i salg på onsdag, truer nemlig Supermann med å frasi seg sitt amerikanske statsborgerskap.

I bladet, som tydelig er inspirert av hendelsene i den arabiske verden, stiller Supermann opp i en demonstrasjon mot regimet i Iran. Deltakelsen skaper internasjonal hodebry, etter at de iranske styresmaktene oppfatter Supermann som et sendebud fra den amerikanske presidenten - og dermed også som en krigserklæring fra USA.

- Jeg er lei av at mine handlinger skal oppfattes som instrumenter for USAs politikk. Sannhet, justis og The American Way er ikke lenger nok, sier Supermann etter protesten - noe som har vekket oppsikt, spesielt i den høyreorienterte delen av USA.

En av kritikerne er The Weekly Standard-skribent Jonathan Last, som i en bloggpost skriver at dette er noe av det dummeste Supermann-forlaget DC Comics kunne ha gjort:

- Tror han på britisk intervensjonisme eller sveitsisk nøytralitet? Om ikke Supermann tror på Amerika, tror han ikke på noe, skriver Last.

I en rekke forumdiskusjoner har det ifølge The Guardian dukket opp sammenligninger mellom denne saken og Donald Trumps betviling av president Obamas statsborgerskap. Mens det der snakkes om såkalte «birthers», er uttrykket her i stedet «earthers».

Supermann har helt siden unnfangelsen i 1938 blitt sett på som et symbol på alt som er amerikansk, og betraktes som en metafor for immigrantkulturen i landet. Det kommer kanskje derfor ikke som en overraskelse at DC Comics i en uttalelse toner ned hendelsen noe:

- I en liten historie i Action Comics 900, annonserer Supermann at han ønsker å sette et globalt fokus på sin evige kamp. Men han forblir, som alltid, tro mot sitt adoptivhjem og sine røtter som en Kansas-gårdsgutt fra Smallville.

image: Supermann vil ikke lenger være amerikansk
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media