Supermann

Five For Fighting har en radiohit med «Superman (It's Not Easy)». Albumet «America Town» avslører et lysende låtskrivertalent innenfor en erkeamerikansk singer/songwriter-tradisjonen.

Se for deg en enmannsversjon av Counting Crows, med en stemme som er en blanding av en sår Adam Duritz og en Eddie Vedder i balladehumør, med Elton John-ske fraseringer og med låter som går rett inn i hjertet av den berettende, tradisjonalistiske amerikanske rocktradisjonen.

En kamp

John Ondrasik er låtskriveren, sangeren og samfunnskommentatoren som skjuler seg bak artistnavnet Five For Fighting, et uttrykk hentet fra hockeyverdenen, der spillerne får fem minutters utvisning for slåssing. Ondrasiks karriere har også vært en kamp. «America Town» ble opprinnelig gitt ut i 2000, men gis først nå ut i Norge etter at den suverene «Superman (It's Not Easy)» er Grammy-nominert, og i forrige uke nådde åttendeplassen på hjemlige hit40.

Kommentator

Albumet fungerer som en klassisk biltur over det amerikanske kontinentet, med Ondrasik som skarpt observerende kommentator. Han forteller usminkede hverdagshistorier. Selvmord og heltedyrking er blant temaene Ondrasik reflekterer over. Og det gjør han med sår nerve, alvorstungt engasjement og brennende berettertrang i stemmen. Han skriver låter Counting Crows ville drept for og Billy Joel ganske sikkert bøyer seg i støvet for.

Ondrasik bringer drama, sinne og sjelfull fortellerkunst inn i en sjanger som er drepende kjedelig hvis låtene er middels. Men hør «Michael Jordan», «Bloody Mary (A Note On Apathy)», «Jainy» og «Easy Tonight» , og du vil forstå storheten i Five For Fightings tradisjonelle, tilforlatelige uttrykk.