Anmeldelse: «Brightburn»

Supermanns onde tvilling

Tenk om barnet fra det ytre rom ikke kom med godhet.

SUPERHELT: Ikke alle superhelter kommer til jorda fra det ytre rom for å gjøre gode gjerninger. Video: Sony Pictures Vis mer

«Brightburn»

4 1 6

Grøsser

Regi:

David Yarovesky

Skuespillere:

Jackson A. Dunn, Elizabeth Banks, David Denman

Premieredato:

24. mai 2019

Aldersgrense:

15 år

Orginaltittel:

«Brightburn»

«Mørk og blodig skrekkfilm»
Se alle anmeldelser

SFILM: Det var en gang et barn som ble født på en fremmed planet, men som landet i et fartøy på jordet utenfor en amerikansk småby, og ble funnet og adoptert av et jordisk ektepar. Nei, her dreier det seg ikke om Supermann, men om hans onde tvilling. Eller muligens hans brors barnebarn; Supermann fylte jo 80 i fjor.

Skoleflink

Filmen heter «Brightburn» og er navnet på en småby i Kansas, og guttebarnet som skal utvikle superhelt-krefter heter Brandon Breyer (Jackson A. Dunn). Det barnløse paret Tori (Elizabeth Banks) og Kyle Breyer (David Denman) oppdrar det kjærkomne barnet som viser seg både snill og skoleflink helt til han blir ca. 12. Da begynner ting å skje.

Røde øyne

En plutselig episode med en vrang motorgressklipper viser at gutten har evner til å få tunge ting til å fly gjennom lufta. Han kan også selv lette fra bakken og forflytte seg over lange distanser. Jorda vibrerer, pc’er går i svart og røde lysglimt forteller at store krefter er på gang der ute, og gutten våkner med lysende, røde øyne.

Hva om...

Ideen her er en form for «kontrafaktisk» hva-om-historie. Hva om Supermann (f.eks.) hadde brukt sine superkrefter på å gjøre ondt i stedet for godt? Hva om han ville drepe i stedet for å hjelpe? Det skal ta langt tid før Brandons foreldre forstår at sønnen er ond. I det lengste tolker de hans ufølsomhet og plutselige oppfarenhet som pubertetsproblemer. Når det etter hvert manifesterer seg spesielle tegn på åstedene, noe som kan se ut som en dobbel B, begynner noen sakte å ane en sammenheng,

Det er en temmelig mørk og blodig skrekkfilm som regissør David Yarovesky har signert og som brødrene Gunn (James, Brian og Mark) har produsert og skrevet manuset til. Vrien om det utenomjordiske superbarnet som utvikler reinspikka ondskap, er om ikke original, så i det minste egnet til å framkalle et og annet grøss.

.