Anmeldelse: Robert Plant & Alison Krauss - «Raise The Roof»

Superparet endelig tilbake

Første album på 14 år er en ny fulltreffer fra Robert Plant og Alison Krauss.

TOK TID: Robert Plant og Alison Krauss hadde stor suksess med «Raising Sand» for 14 år siden. Nå er oppfølgeren her, og 1. og 2. juli blir det konserter i Hamar og Bergen. Foto: David McClister / Warner Music
TOK TID: Robert Plant og Alison Krauss hadde stor suksess med «Raising Sand» for 14 år siden. Nå er oppfølgeren her, og 1. og 2. juli blir det konserter i Hamar og Bergen. Foto: David McClister / Warner Music Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Raise The Roof»

Robert Plant & Alison Krauss

Rock/americana

Utgitt: 2021
Plateselskap: Warner Music

«To stemmer som smelter sammen - igjen.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Det var en aldri så liten sensasjon da verdens beste rockevokalist og selve bluegrass-dronninga, Robert Plant og Alison Krauss, gikk i studio i 2006 for å spille inn et album. To år tidligere sang de for første gang sang sammen under en hyllestkonsert til bluespionéren Lead Belly.

Fem Grammy-priser

Albumet «Raising Sand» (2007) fikk strålende anmeldelser og hanket inn alle de fem Grammy-prisene det var nominert for. Året etter besøkte de Oslo og Bergen med duoprosjektet - til strålende mottakelse.

En stor suksess, med andre ord. Likevel skulle det ta 14 år før oppfølgeren «Raise The Roof» kom. De forsøkte seg med en oppfølger i 2009, og var i studio - ifølge Plant uten å finne den rette grooven. I mellomtida har Plant gitt ut «alternative» plater i americana- og bluesgata med band som Band Of Joy, Strange Sensation og Sensational Space Shifters, den siste i 2017. Krauss, som har mottatt hele 27 Grammy-priser, skuffet stort med det glatte countryalbumet «Windy City», også det for fire år siden -etter en lang rekke glimrende bluegrassplater med backingbandet Union Station.

Men de fant altså grooven tolv år etter forrige forsøk. «Raise The Roof» kunne like gjerne vært spilt inn rett etter «Raising Sand», for både produsent T-Bone Burnett og noen av musikerne er de samme: Trommis Jay Bellerose, gitaristene Marc Ribot, David Hidalgo (Los Lobos), Bill Frisell og Buddy Miller, bassistene Dennis Crouch og Viktor Krauss og steel-gitarist Russ Pahl.

Coverlåter

Som sist handler det - med ett unntak - om coverlåter. Men de har gravd dypt i bunken og funnet låter som ikke er ihjelsunget og som derfor framstår som nye for de fleste. Og de gjør dem definitivt til sine, for å bruke en klisje.

Det starter mykt med Calexicos «Quattro (World Drifts In)» og fortsetter like forsiktig med The Everly Brothers' «The Price Of Love». De to stemmene smelter sammen til en, litt som da Gram møtte Emmylou.

Kult og rocka

I den engelske folksangeren Anne Briggs' «Go Your Way» har Plant hovedrollen, mens «Trouble With My Lover» (Allen Toussaint) domineres av Krauss. I en litt mer rocka «Searching For My Lover» (Bobby Moore) finner de hverandre igjen vokalt, og kule «Can't Let Go» (Randy Weeks), som tidligere er spilt inn av Lucinda Williams og som minner ganske mye om «Gone, Gone, Gone (Done Moved On)» fra «Raising Sand», er albumets høydepunkt.

Plant har en sterk forkjærlighet for den britiske folktradisjonen, og har også plukket ut «It Don't Bother Me» av Bert Jansch. «Brutale» «You Led Me To The Wrong», signert ei ukjent dame ved navn Ola Belle Reed (1916-2002), holder seg i noenlunde samme gate, mens «Last Kind Words Blues» (Geeshie Wiley) er folkblues fra 30-tallet som her bæres fram med bravur av en Krauss på sitt aller beste.

Originallåt

Bluesinspirerte «High And Lonesome» er eneste originallåt, kreditert Burnett og Plant, mens «Going Where The Lonely Go» (Merle Haggard / Dean Halloway) er en ny, myk Krauss-dominert sang. Stort mer country blir det ikke, og jeg har ikke hørt henne synge med en sånn innlevelse på lenge. Vii noterer enda et høydepunkt!

Avslutningen «Somebody Was Watching Over Me» (Brenda Burns) er en pulserende, bluesinspirert rocker som ruller fram og tilbake.

De fire siste låtene illustrerer veldig godt den store spennvidden i repertoaret på dette andre albumet med den 73 år gamle briten og den 23 år yngre amerikaneren. Som tittelen legger opp til, her er det høyt under taket!

1. og 2. juli stiller Plant & Krauss med band på henholdsvis Tjuvholmen i Hamar og Begenhus Festning i Bergen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer