Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Wyclef Jean

Superstjerna vokste opp i ekstrem fattigdom: - Vi spiste skitt fra gulvet

Nå skal Netflix lage en tegneserie om Wyclef Jean sin oppvekst på Haiti.

FATTIGDOM: Superstjerna Wyclef Jean (49) brukte en spesiell gave for å overleve i en økonomisk fattig barndom. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg sier alltid at livet mitt er som en mannlig askepotthistorie, sier Wyclef Jean til Dagbladet.

Superstjerna sitter i P4 sine lokaler i Oslo sentrum og vipper på den burgunderrøde hatten sin. Han slo gjennom med The Fugees sammen med Pras Michel og Lauryn Hill i 1996. De er kjent for låter som «Killing me softly» og «Ready or not».

Siden den gang har Jean produsert og sunget mange store verdenshitter, som for eksempel «Someone please call 911», sammen med Mary J. Blige. I går slapp han en helt ny låt sammen med det norske elektro/housefenomenet K391.

- Sangen heter «Mystery»! Ha danseskoene klare!, sier den energiske superstjerna.

(Det er for øvrig det samme som han sa til kronprinsesse Mette-Marit i 2013).

- En greie for Norge

I kveld står han på scenen på Telenor Arena, som en del av det utsolgte showet «We love the 2000s». Det er imidlertid ikke første gang Wyclef Jean er i Norge.

- Jeg har alltid hatt en greie for Norge. Folk er veldig ekte. De er morsomme, lettvinte å ha med å gjøre, og har god energi, sier Jean, og minnes tilbake til den tida han var ung og turnerte med Fugees:

- Uansett hvor vi var hen, så heiv vi oss på et fly og reiste til Norge eller Sverige for et par dager. Jeg har alltid hatt et veldig kult forhold til Norge.

The Fugees ble oppløst i 1997, etter ei tid med økende spenning mellom bandets tre medlemmer. Sist gang de samlet seg til en gjenforening var i 2005, for en europaturné.

NORGESVENN: The Fugees-artist Wyclef Jean (49) er glad i Norge, og avslører her hva han liker spesielt godt med landet. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

The Fugees

Det mange av Fugees’ fans fra 2000-tallet lurer på, er selvsagt om bandet noen gang kommer til å finne sammen igjen. I sommer ble det et tema igjen, etter at det hadde gått rykter om at bandet var blitt tilbudt 90 millioner dollar for en 15 måneders turné.

I sin selvbiografi «Purpose» fra 2012 sier Jean at det var hans stormende affære med Lauryn Hill som førte til The Fugees brøt opp, gjengir NY Daily News.

I dag sier imidlertid Wyclef Jean at det ikke er dårlig stemning mellom ham og noen av medlemmene i The Fugees som ligger til grunn for at de ikke har funnet tilbake til hverandre som band.

THE FUGEES: Sist gang The Fugees fant sammen på scenen var i 2005. Foto: Reuters / Robert Galbraith / NTB scanpix
THE FUGEES: Sist gang The Fugees fant sammen på scenen var i 2005. Foto: Reuters / Robert Galbraith / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke noe problem med The Fugees. Det er bare kjærlighet, og jeg elsker når folk snakker om Fugees, sier Wyclef Jean, som begynte å produsere for bandet mens han gikk på high school.

De ville egentlig kalle bandet The Refugees, men bandnavnet var opptatt. Derfor forkortet de det - og rundt 1994 ble The Fugees skapt. De var unge, og idealistiske.

- Vi ville ikke lage bare musikk, vi ville skape en bevegelse. For en bevegelse ville vare lenger enn musikken. Vi skulle representere folk som ikke hadde stemmer. Vi ser ikke farger. Vi ser ingen grenser. Det vi ser, er folk som har behov for å høre til et sted, sier Jean, og fortsetter:

- «Refugees» var heller ikke bare et ord. Det var virkeligheten. Foreldre som kom fra Haiti og prøvde å komme seg til Amerika. Jeg hadde søskenbarn som prøvde å komme seg over på båter, og som døde i havet utenfor Cuba. De kom seg aldri til Miami, sier han.

Ekstrem fattigdom

Wyclef Jean vokste også opp under veldig dårlige kår på Haiti. For ikke lenge siden ble det kjent at Netflix skal lage en animasjonsfilm om oppveksten hans.

- De første ti åra av livet mitt er kanskje de som kan være aller mest inspirerende for barn, og så har vi aldri snakket om det. Så jeg ville rett og slett lage en animasjon, og at den aller første Wyclef Jean-filmen skulle dekke de ti første åra i landsbyen i Haiti, sier han.

Wyclef Jean tar en kunstpause, før han fortsetter med å si: «Og hvordan var det?»

- Vi bodde i ekstrem fattigdom hver dag, og visste ikke hvor vi skulle få vårt neste måltid. Noen ganger var vi så sultne, at jeg og min bror spiste skitt fra gulvet.

Han fortsetter: «Men midt oppi alt dette, hvordan overlevde vi?»

- Vi overlevde gjennom den største gaven som du kan ha som barn - en situasjon som kan overvinne fattigdom - nemlig gaven fantasi, sier han.

Wyclef og broren skapte seg sin helt egen alternative verden.

- Vi bodde i vår egen fantasiverden. Vi kjenner alle askepott-eventyret. Jeg tror ikke det har vært en historie om en rapper som kommer fra ei øy i den 3. verden ennå, sier han.

Som en del av prosjektet planlegger Wyclef å reise tilbake til noen av landsbyene på Haiti, inkludert sin egen - og spille inn noe av den musikken som øya har å tilby.

«Prince of Port-au-Prince»

Filmen skal altså ikke handle om Wyclef Jean i dag, og heller ikke om Wyclef Jean som solgte 100 millioner plater, Wyclef Jean fra The Fugees, eller han som prøvde å bli president i Haiti.

- Ingen av dem betyr egentlig noe. Jeg tror at når barn ser dette opptil 1000 år fra nå, så vil de ikke se på det som en vanlig animasjonsfilm, sier han, og utdyper:

- De vil se at det faktisk var en fyr som ble født i ekstrem fattigdom og som steg opp fra fattigdommen. Og de vil se at det kan de også gjøre.

Han prøver å forklare tankegangen sin. At når man tenker på Haiti, kan man fort bli deprimert - fordi vi ser så mye negative ting. Men Wyclef Jean prøver å løfte fram det positive. At Haiti er perleøya, Antillenes perle.

- Så, dette er slik jeg så på det: ekstrem fattigdom, men jeg følte meg aldri fattig. Ingen mat, men jeg følte meg aldri sulten. Det er ideen bak tegneserien, og arbeidstittelen er «The Prince of Port-au-Prince».

- Håp for Fugees

Når det kommer til framtida, og om The Fugees noensinne vil finne tilbake til hverandre igjen, forteller Wyclef Jean at han vil oppmuntre en eventuell gjenforening.

- Jeg sier alltid «hvis Rolling Stones kan finne sammen igjen, så er jeg sikker på at Fugees også kan finne sammen». Men det må skje mens jeg fremdeles er ung, sexy og «fly», sier han, og ler.

- Så du tror det er håp?

- Definitivt. Jeg tror det finnes større og mer seriøse problemer i verden enn et band som skal finne sammen igjen. Dette bandet har etterlatt seg en stor arv og masse minner, sier Wyclef Jean, og begynner å synge på «sin» strofe «one time … two time …», slik han gjør det i «Killing me Softly».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!