Superstjerne avlyser: - Truet

Den marokkanske stjerneartisten Manal ser seg nødt til å avlyse de planlagte konsertene i Norge. Det skal ha skjedd som følge av trusler og egen mental helse.

KREVENDE: Artisten Manal skriver på Instagram at hun kjenner på mye sorg og smerte i forbindelse med angrepene mot Gaza. Foto: Instagram / @manalbenchlikha
KREVENDE: Artisten Manal skriver på Instagram at hun kjenner på mye sorg og smerte i forbindelse med angrepene mot Gaza. Foto: Instagram / @manalbenchlikha Vis mer
Publisert

Den marokkanske artisten Manal Benchlikha skulle etter planen gå på scenen på festivalen Oslo World på Parkteatret i Oslo kommende fredag.

Nå har popartisten sett seg nødt til å avlyse opptredenen og en konsert i Bergen.

- Kanselleringen skjer etter trusler mot artisten i forbindelse med uttalelser hun har kommet med om situasjonen i Gaza, opplyser verdensmusikk-festivalen Oslo World i en pressemelding.

Presseansvarlig for festivalen, Achy Ouafik, oppgir til Dagbladet at de ikke kjenner til detaljene rundt truslene utover det managementet har oppgitt i pressemeldingen. Arrangørene for festivalen fikk vite om avlysningen i forkant av at artisten selv fortalte om det til følgerne sine i sosiale medier.

Truslene har ført til at både konserten på festivalen Oslo World og Bergen Internasjonale Musikkfestival avlyses.

Årets tema for Oslo World-festivalen, som går over hele denne uka - er musikk og aktivisme.

- Vi er lei oss for meddele at Manal ikke har mulighet til å opptre i Oslo og Bergen i år. Selv om ytringsfriheten står over alle andre rettigheter, må sikkerheten komme først når artistens personlige integritet er truet, sier managementet til Manal i en uttalelse.

Den norsk-marokkanske artisten Royane skulle også opptre under konserten.

Paneldebatten «Moroccan Soundscapes shifting Norwegian Paradigms», som skulle avholdes på Baba Bar på fredag, er også avlyst.

- Oslo Word ser alvorlig på situasjonen. Vi sender vår støtte til Manal og teamet hennes og håper hun kan komme tilbake på en festival i framtida, skriver arrangøren i pressemeldingen.

- Vanskelig

Manal har til sine nærmere fire millioner Instagram-følgere vist støtte til Palestina ved flere anledninger.

- De siste månedene har vært vanskelige. Først var det jordskjelvet, og nå ser vi våre brødre og søstre bli drept i Palestina. Det knuser hjertet mitt. Jeg prøver sakte å få det bedre, selv om situasjonen blir verre, og jobber med min mentale helse, skriver hun i appens historie-funksjon.

AVLYST: Oslo World ser alvorlig på situasjonen. Foto: Instagram / @manalbenchlikha
AVLYST: Oslo World ser alvorlig på situasjonen. Foto: Instagram / @manalbenchlikha Vis mer

I et annet innlegg skriver den populære artisten at hun kjenner på smerte, tristhet og sinne.

- Jeg har avlyst alle mine konserter, samarbeid og reiser fordi jeg ikke er i humør, til tross for at det er jobben min, skriver hun.

Av Parkteatret beskrives artisten slik: «En av de største nye stjernene på den arabiske pophimmelen besøker Oslo World i år. Gjennom sin blanding av marokkansk hip hop, afropop og afrohouse med kontroversielle temaer, som vold i hjemmet og kvinnefrigjøring, har Manal etablert seg som en vaskeekte pioner på den arabiske popscenen».

Viser støtte

7. oktober gikk Hamas til angrep på Israel. Minst 1400 israelere mistet livet etter angrepene.

Siden den gang har Israel gått til angrep i Gaza gjentatte ganger. Minst 8500 palestinere skal ha mistet livet.

Onsdag ble åpningstalen til festivalsjef Alexandra Archetti Stølen publisert på festivalens hjemmesider.

- Oslo World slutter seg til organisasjoner, kolleger og borgere over hele verden for å oppfordre til våpenhvile, økt humanitær hjelp og en endelig slutt på okkupasjonen av Palestina, heter det i uttalelsen.

- Som mange har påpekt, inkludert flere stemmer i Israel, kan det ikke bli varig fred uten rettferdighet og frihet for det palestinske folket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer