Superstjerne i Cannes-galaksen

«Star Wars»-regissør George Lucas møtte pressen i dag.

Les Dagbladets anmeldels her.

CANNES (Dagbladet.no:) - Jeg er glad filmen ikke deltar i konkurransen her i Cannes. Jeg liker ikke konkurranser, sa regissør George Lucas da han møtte pressen i Cannes etter visningen av «Star Wars: Episode III».

Superstjerner

Det er likevel ingen tvil om hvem som er superstjernen ved årets Cannes-festival. Det var lange køer for å slippe inn på pressekonferansen, og pressefolk i alle aldre tigget autografer som barn, straks George Lucas og Natalie Portman, Hayden Christensen, Samuel Jackson og et par av robotene takket for oppmerksomheten.

George Lucas benektet ikke at filmen har aktuelle politiske overtoner:

- Filmen handler jo om hva som får en republikk til å bli et imperium. Jeg er interessert i hva som skjer når et demokrati tillater seg å bli et diktatur. Først og fremst har jeg lett etter paralleller i historien, for eksempel hva som skjedde i Romerriket etter Cæsar eller hvordan tyskerne kunne gi Hitler all makt. Det handler om indre trusler, skjerpet kontroll og demokratiske organer som ikke fungerer. Jeg trodde ikke at temaet skulle ligge så nært til vår egen tid. Jeg håper ikke at noe slikt skjer i dagens USA. Kanskje denne filmen kan fungere som en vekker?

Fullført

Da den første Star Wars-filmen kom i 1977 var den et resultat av to års intens jobbing. George Lucas hadde tenkt å lage én film, men formatet ble så stort at han klippet den i tre.
Nå er det altså blitt seks, og George Lucas lar seg ikke affisere av at kritikerne ikke har vært like begeistret for alle:

Foto: FILMWEB
Foto: FILMWEB Vis mer

- Jeg ser det som én historie som nå er fullført, og da spiller det ingen rolle om noen ikke har likt ett eller to av kapitlene. Det er helheten som teller. Jeg har oppdaget at jeg har to ulike baser av fans, de som er over og de som er under 25 år. De som nå er i 30-40-årsalderen, liker ikke Episode I og II. De liker de gamle filmene bedre. Det er disse menneskene som kontrollerer media i dag. De som er under 25 er fanatiske tilhengere av nettopp I og II. Det er et generasjonsspørsmål, nesten som Rolling Stones-fans mot hiphop-fans. Vi får se hva som skjer med filmenes ettermæle om ti år.

Aldersgrense

George Lucas er ikke enig i at den nye filmen er spesielt uegnet for barn, selv om den i USA og flere andre steder har fått 13-årsgrense:

- Det er OK at foreldre får vurdere selv hva barna deres skal eksponeres for. Jeg synes ikke filmen er spesielt voldelig. Barn ser verre ting på TV. Men det emosjonelle i denne filmen er nok tøffere for barn. «Dad goes bad» - pappa blir slem - er fælt for barn. Filmen handler jo nettopp om at den gode blir ond.

George Lucas: «Star Wars»-regissøren møtte i dag pressen.