Robert Plant

Superstjerne måtte kjefte i Bodø: - Pinlig

Led Zeppelin-vokalist Robert Plant fikk nok av skravlinga på konserten sin. Nå vil arrangøren gjøre endringer.

KLAR TALE: Robert Plant er for tida på turné i Norge. Fredag spilte han foran et snakkesalig publikum i Bodø. Foto: Kasper Holgersen
KLAR TALE: Robert Plant er for tida på turné i Norge. Fredag spilte han foran et snakkesalig publikum i Bodø. Foto: Kasper HolgersenVis mer

Rocklegenden Robert Plant, best kjent som vokalist i Led Zeppelin, er for tida på turné sammen med bandet Sensational Space Shifters.

Fredag gjestet 70-åringen Bodø, og konserten foran 2350 publikummere i Bodøhallen høstet terningkast fem hos Avisa Nordlands anmelder.

Plant på sin side ga deler av publikum et svakt «terningkast».

I anmeldelsen framgår det at rockeren ga tilskuerne klar beskjed om å skru ned for pratinga:

«Plant kjeftet på dem som sto i baren med glass i hånda. Han ba om oppmerksomhet.»

DERFOR KJEFTET HAN: Robert Plant fikk nok av publikummerne som sto i baren (teltene til venstre for scenen) og skravlet istedenfor å lytte til konserten. Foto: Ingrid Kjelling
DERFOR KJEFTET HAN: Robert Plant fikk nok av publikummerne som sto i baren (teltene til venstre for scenen) og skravlet istedenfor å lytte til konserten. Foto: Ingrid Kjelling Vis mer

– Blir for «harry»

Publikummer Kathrine Mentzoni sier til Avisa Nordland at hun synes det er «dritbra» at Plant sa ifra.

– De aller fleste er der for å høre musikken, og da er det ikke noe stas å få en verdensstjerne overdøvet av kakling fra publikum.

ROCKIKON: En langhåra Robert Plant slik mange husker ham, som frontfigur i Led Zeppelin. Jimmy Page til høyre. Foto: NTB Scanpix
ROCKIKON: En langhåra Robert Plant slik mange husker ham, som frontfigur i Led Zeppelin. Jimmy Page til høyre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På arrangementets Facebook-side er det flere som uttrykker misnøye over sine med-konsertgjengere.

«En del publikum ødela litt av stemningen, og man kan lure på hvorfor de egentlig går på konsert når hovedfokus er å stå å japle i ølkø», skriver en publikummer, som mener det var på sin plass at Plant ga klar beskjed.

En annen skriver at arrangør bør ta ansvar, og anbefaler å flytte ølsalget ut av selve konsertsalen som løsning ved neste korsvei:

«Det blir for «harry» når verdensstjerner som Robert Plant må be folk om å dempe seg.»

Arrangør: – Pinlig

Gøran Aamodt er sjef for Parkenfestivalen og daglig leder i Parken Live. Det var sistnevnte som arrangerte konserten med Robert Plant i Bodø.

– Han sa vel noe sånt som: «Dere som har debatt borti baren der, kan dere være så snill å holde kjeft», sier Aamodt om utspillet fra Plant.

Vokalisten fikk nok etter en akustisk framføring med bare ham og en gitarist på scenen.

– Jeg synes det er pinlig, jeg skal ikke legge skjul på det, sier Aamodt om opplevelsen.

Også etter konserten var de snakkesalige bodøværingene tema blant Plant og bandet hans.

– Vi snakket med dem etterpå. Det var ikke dårlig stemning, men de hadde en god debatt om hvorvidt de skulle akseptere alkoholservering under showet, forteller Aamodt, som mener at nettopp alkohol var hovedsynderen under fredagens konsert i Bodøhallen.

Alkoholserveringa fant sted inne i selve konsertsalen, ei ordning arrangøren nå revurderer.

– Har vi konsert med Tiësto og Snoop Dogg går det fint, men vi kommer til å dra baren ut av lokalet neste gang vi har samme type konsert som Robert Plant, med noen dempede låter. Vi vil minimere muligheten for skravling.

Apparatet til Robert Plant sier overfor Dagbladet at de ikke har mulighet til å besvare spørsmål om konserten.

  • Er du artist, publikummer eller arrangør og ønsker å dele dine erfaringer med snakking på konsert? Ta kontakt med journalisten her: sofie.braseth@db.no
ARRANGERTE KONSERTEN: Gøran Aamodt i Parken Live. Foto: Martin Solhaug Sandal
ARRANGERTE KONSERTEN: Gøran Aamodt i Parken Live. Foto: Martin Solhaug Sandal Vis mer

Forskjell på festival og konsert

I august hvert år arrangeres Parkenfestivalen i Bodø. Aamodt har større forståelse for at folk velger å snakke med kjentfolk på en festival, enn på en konsert der man har betalt for å se denne ene artisten.

– På festival er det mange forskjellige band, og alle fenger ikke alle hele tida. Det kan jeg forstå. Men at du på konsert med en artist du har betalt forholdsvis mye for å se, velger å stå og «sjabbe kjenning» med ryggen delvis til scenen – der en levende legende leverer dritbra – synes jeg strengt tatt er veldig rart.

Festivalsjefen opplever at snakking på konsert er en tiltakende problemstilling – også utenfor Bodøs grenser.

– Jeg reiser rundt og ser konserter i store deler av Norge og verden, og ser dette flere steder. Jeg tror det er et resultat av folks «attention span», sier Aamodt, og viser til hvordan vi konstant deler vår oppmerksomhet mellom ulike skjermer.

– Evnen til å være i ting tror jeg er ganske skadet i alle generasjoner. Jeg ser det selv når jeg er på konsert: også folk jeg vet er særdeles musikkinteresserte står tidvis med hodet ned i telefonen.

HOT OR NOT: Hvordan skal man oppføre seg på festival? Dagbladet var på Øya-festivalen og spurte folk. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Ørjan Ryland. Klipp: Malene Storrusten Vis mer

Møteplass

Aamodt har en tredje teori om hvorfor publikum var såpass snakkesalige.

– Konserter er blitt en ny møteplass. Du ser det skal komme en legende, og tenker at du «må» være der. Fordi du har god råd ender du på konserter med artister du er semiopptatt av, fordi «alle» skal være der det skjer, sier arrangøren.

– Jeg tror det ligger noe positivt i at folk drar på konsert og er interesserte. Men at ikke alle er på konsert for å være en dedikert lytter, kan vi trygt slå fast.

Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører, sier at skravling på konsert ikke er en ukjent problemstilling.

– Jeg tror aldri vi kommer i mål, sier Østerdal om drømmen om et musestille, intenst lyttende publikum.

STÅR BAK KONSERTVETTREGLER: Tone Østerdal er daglig leder i Norske Konsertarrangører, som har laget musikkverdenens ekvivalent til fjellvettreglene. Foto: Camilla Engum Paulsen
STÅR BAK KONSERTVETTREGLER: Tone Østerdal er daglig leder i Norske Konsertarrangører, som har laget musikkverdenens ekvivalent til fjellvettreglene. Foto: Camilla Engum Paulsen Vis mer

Forstår frustrasjonen

Norske Konsertarrangører har nylig relansert ti konsertvettregler som de håper kan gjøre opplevelsen foran scenen bedre for alle. Regel nummer fem er «Ta hensyn og vis respekt», og utdypes blant annet slik:

«Respekter de som vil få med seg konserten og lytte til musikken – begrens høylytt plapring».

– Vi ønsker at folk skal kunne gå på konsert og faktisk høre på konsert. At artister begynner å kjefte på publikum er ikke kjempesjarmerende, sier Østerdal om Robert Plants utspill.

Hun forstår samtidig rockerens frustrasjon.

– Det er hans arbeidsplass, og han kjenner kanskje på at folk ikke respekterer det han gjør.

Østerdal går imidlertid ikke inn for fullt skravleforbud.

– Vi maner til at folk konsentrerer seg om konserten. Hvis man vil skravle, bør man gå litt unna scenen, i hvert fall. Det må være rom for begge deler.

Utendørs i Halden

2. juli inntar Robert Plant & the Sensational Space Shifters Fredriksten festning i Halden.

Prosjektleder Gina Finsrud tror ikke snakking blant publikum kommer til å bli noe problem når rocklegenden besøker Halden, da Fredriksten festning er en stor konsertarena under åpen himmel.

– Lyden fra publikum bærer ikke godt utendørs, sier Finsrud, som legger til at barområdet er helt i bakkant av arenaen.

– Jeg tror ikke de som sitter bakerst vil forstyrre de som vil ha en god konsertopplevelse foran ved scenen.

Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer