Superstjerne tar fast jobb i Oslo

André Previn har spilt med kremen av jazzmusikere og ledet flere av verdens beste symfoniorkestre. Han har vært gift med Mia Farrow - og er adoptiv- far til Woody Allens kone Soon-Yi Previn. Nå overtar han Oslo-Filharmonien.

André Previn overtar etter Mariss Jansons som kunstnerisk leder for Oslo-Filharmonien. Previn er en av verdens aller fremste musikkpersonligheter og ansettelsen vil vekke internasjonal oppsikt.

Det var etter at han gjestedirigerte orkesteret i mars i år at Previn, for første gang på ti år, vurderte å ta seg fast jobb.

- Vi hadde en veldig spesiell uke sammen med ham, med svært gode vibrasjoner begge veier. Musikerne i Filharmonien er svært fornøyde i dag, sier Eirik Birkeland - leder av orkesterets faglige råd.

André Previn har vært i den internasjonale musikkeliten siden 50-åra. Da fikk han sin første Oscar-statuett, av totalt fire, for beste filmmusikk. Previn var tidenes yngste musikksjef i MGM Studios.

Det var film, og det var jazz: I 1956 fikk han jazzhistoriens første gullplate, to år seinere ble han valgt til årets musiker i jazztidsskriftet Downbeat og han har spilt med storheter som Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie og Billie Holiday.

Det var ikke før ei tid ut på 60-tallet at han for alvor begynte med klassisk musikk - noe som førte ham til ærverdige London Symphony Orchestra som kunstnerisk leder i 1969. En utnevnelse som skapte bølger i finere filharmoniske selskaper verden over, men som seinere viste seg å være en genistrek - både for orkesteret og Previn.

Vil vekke oppsikt

- Det vil nok også vekke en viss oppsikt at han kommer hit. Orkesterets internasjonale status blir styrket og det vil også styrke norsk kultur og musikkliv generelt, sier Filharmoniens direktør Trond Okkelmo.

I tillegg til London-symfonikerne, har Previn vært kunstnerisk leder for Pittsburg Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic og Royal Philharmonic i London. Siden 1991 har han ikke hatt faste lederstillinger, bare gjesteopptredener.

- I dag gjester han bare de aller fremste av verdens orkestre, i Wien, Boston, New York, London og Berlin, sier Okkelmo.

- Han høres ikke billig ut?

- Jeg vil ikke kommentere tall, men Previn hadde lyst på jobben og det var det som gjorde det mulig for oss å få det til økonomisk.

Sterk utstråling

André Previn overtar ledelsen for orkesteret i august 2002, kontrakten varer i fire år og han vil være minimum ti uker i Oslo hver sesong. Han har gitt signaler om aktiv deltakelse i orkesterets liv.

- Han vil ta et helhetlig ansvar for programmet, han vil selv delta på prøvespillinger og høre alle som er aktuelle for nye jobber. Han vil også være med i kammermusikalske sammenhenger, som utøver, sier Birkeland.

- Hvordan vil publikum merke forskjellen på Jansons og Previn?

- Begge to har en sterk utstråling på podiet, men der Jansons er energisk, bruker Previn mer enkle virkemidler og små fakter. Jansons fortjener for øvrig all ære for det som har skjedd. Det var han som fikk Previn hit som gjestedirigent i mars og det er han som gjennom 20 år har utviklet Oslo-Filharmonien til et nivå som gjør det interessant for Previn.

Stort repertoar

- Hva er den største repertoarmessige forskjellen mellom de to?

- Previn har et stort repertoar og en enorm liste med innspillinger bak seg. Han har sagt at han ikke vet så mye om norsk musikk, men har bedt om å få tilsendt partiturer og opptak, sier Svein Haugen - leder av orkesterets programkomité.

Oslopublikum får ganske sikkert også høre noen av Previns egne verker, han er nemlig også en anerkjent komponist av symfonisk musikk. Da han gjestedirigerte i mars, var det med blant annet sine egne komposisjoner «Vocalise» og «Honey and Rue».

Han har også skrevet opera av Tennessee Williams' «En sporvogn til begjær», han har laget en klaverkonsert til Vladimir Ashkenazy og er nå i ferd med å fullføre en fiolinkonsert til Anne-So-phie Mutter.

Ikke for gammel

- Er han ikke litt for gammel for et ungt og fremadstormende orkester?

- Nei, dette blir ingen retrettstilling for André Previn. Dirigenter har en annen karriereutvikling enn andre yrkesgrupper. Dessuten, hans musikerskap er ungt og han er selv en meget vital mann, sier Birkeland.

Vital, ja. De av Filharmoniens kvinnelige tilhørere som lot seg tiltrekke av Mariss Jansons også av utenommusikalske grunner, blir neppe misfornøyde med valget av Previn.

I perioder har han vært like kjent for sine kvinnehistorier som for det han har stått for musikalsk. Av hans fire ekteskap, er det med Mia Farrow, som han overtok etter Frank Sinatra og leverte videre til Woody Allen, det mest kjente. Previn er for øvrig adoptivfar til Soon-Yi Previn, som Allen giftet seg med i 1997 - til sterke protester fra Farrow.

<B>FORELSKET:</B> Det oppsto sterke følelser mellom André Previn og Oslo-Filharmonikerne da han gjestedirigerte orkesteret i mars i år. Nå har han sagt ja til å bli kunstnerisk leder i fire år.