PROBLEMET: Holder du fingrene over skjøten i metallrammen i nedre venstre hjørne på iPhone 4, kan mobilsignalet svekkes. Fra i dag er Apples nye telefon i salg i Norge. Foto: APPLE
PROBLEMET: Holder du fingrene over skjøten i metallrammen i nedre venstre hjørne på iPhone 4, kan mobilsignalet svekkes. Fra i dag er Apples nye telefon i salg i Norge. Foto: APPLEVis mer

Supertelefon med ripe i lakken

iPhone 4 er i butikkene. Husk gummi.

||| For et selskap som har gjort designmessig perfeksjon til sitt varemerke, må det gjøre vondt å innrømme at man har lansert et produkt med en svakhet i designet.

ETTER AT anmeldere og misfornøyde kunder hadde påpekt at Apples nye supertelefon, iPhone 4, slet med brutte samtaler og svært varierende dekning i mobilnettet, måtte den notoriske kontrollfriken og perfeksjonisten Steve Jobs svært motstrebende krype til korset og innrømme at man hadde et aldri så lite problem med produktet.

Den spesielle konstruksjonen, med antenner for ulike typer kommunikasjon integrert i aluminiumsrammen som løper rundt telefonens sider, kunne føre til svekket signalstyrke dersom den ble holdt på en spesiell måte.

APPLE HEVDER at problemet er kraftig overdrevet i media, at andre telefoner har liknende problemer, og at svært få kunder har klaget. Det hører med til historien at flere teknologimedier rapporterer om bedre signalfølsomhet enn med forgjengeren 3GS, og mye tyder på at problemet først blir merkbart under forhold med svak mobildekning.

Likevel har selskapet lansert et program som gir alle kunder adgang til å bestille et kostnadsfritt beskyttelseshylster, som skal løse problemet ved å isolere metallet fra kontakt med brukerens fingre.

LOT SEG IKKE SKREMME:  Lasse E. Olsen (23), Kjell Are Refsvik (41) og Christian Baar Hammerud (15) satt i kø i natt for å sikre seg en iPhone 4. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/ Dagbladet
LOT SEG IKKE SKREMME: Lasse E. Olsen (23), Kjell Are Refsvik (41) og Christian Baar Hammerud (15) satt i kø i natt for å sikre seg en iPhone 4. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/ Dagbladet Vis mer

Det smerter utvilsomt både Jobs og hans kresne designsjef, Jonathan Ive, å måtte oppfordre kundene til å kle dette smykket i glass og aluminium med noe så vulgært som et gummihylster.

DET ER VANSKELIG å si om «antennagate» ha påvirket salget, men det er fortsatt fryktelig mange som vil ha en iPhone 4. Med nytt design, forbedret kamera, forbedret batterilevetid, lynrask prosessor, gyroskop, ekstremt høyoppløst skjerm og nytt operativsystem, trykker den på mange knapper hos teknofile og kjøpesterke forbrukere.

I natt stilte flere hundre norske Apple-tilhengerne i kø utenfor nattåpne elektronikkbutikker i Oslo, for å skaffe seg et av de første eksemplarene som selges over disk her i landet.

DE KUNNE FÅ DEN i hvilken farge de ville, så lenge den var svart. Apple kunngjorde nylig at den allerede forsinkede hvite modellen må utsettes ytterligere. Hvitt er ikke hvitt i Apples verden, og det ryktes at fabrikken sliter med å produsere glassplater med den nøyaktig riktige hvitfargen.

Det spekuleres nå i om antenneproblemet kan løses til telefonen kommer i hvitt senere i år, trolig ikke før tidligst i september.

BESKYTTELSE: Dette beskyttelseshylsteret, Spec PixelSkin HD, er et av de iPhone 4-kunder kan bestille kostnadsfritt. Foto: SPECK
BESKYTTELSE: Dette beskyttelseshylsteret, Spec PixelSkin HD, er et av de iPhone 4-kunder kan bestille kostnadsfritt. Foto: SPECK Vis mer

EN NY SMELL fikk Apple tidligere denne uka, da det det amerikanske kopibeskyttelseskontoret avgjorde at det er fullt lovlig for iPhone-brukere å «jailbreake» telefonen ved hjelp av en spesiell programmeringsprosedyre, og dermed kunne laste ned applikasjoner som ikke er godkjent av Apple.

Den tette bindingen mellom Apples telefoner og programvarebutikken App Store er helt sentral i selskapets forretningskonsept. Med vedtaket er det blitt legitimt for kundene, i første omgang i USA, å åpne telefonen for løsninger som ikke er underlagt Apples strenge innholdskontroll.

Det gir økt åpnhet, friere konkurranse og tilgang til en del alternativ programvare.

ER DU BLANT DEM som fristes til å doktorere litt på din nyanskaffede iPhone 4, må friheten veies opp mot enkelte ulemper. Går du «under panseret» på Apples lekkerbisken, mister du trolig garantien dersom noe går galt i prosessen. De aller fleste som gjennomfører en jailbreak etter oppskriften, opplever den imidlertid som helt problemfri.

Er du mindre riskovillig, nøyer du deg med et gummihylster.

UTSATT: Den hvite utgaven av iPhone 4 kommer først senere i år. Det ryktes at Apple sliter med å produsere glass i riktig hvitfarge. Foto: APPLE
UTSATT: Den hvite utgaven av iPhone 4 kommer først senere i år. Det ryktes at Apple sliter med å produsere glass i riktig hvitfarge. Foto: APPLE Vis mer