Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Supertøff bok for de over ti

Tolvåring stupforelsket i Arne Svingen.

ANBEFALELSESVERDIG: Nina Elisabeth Grøntvedt har skrevet en imponerende gjennomført bok om tolvåringen Oda. Her fra presentasjonen av årets brageprisnominerte forfattere. Foto: NINA HANSEN
ANBEFALELSESVERDIG: Nina Elisabeth Grøntvedt har skrevet en imponerende gjennomført bok om tolvåringen Oda. Her fra presentasjonen av årets brageprisnominerte forfattere. Foto: NINA HANSEN Vis mer

ANMELDELSE:
«Ikke LES denne boka» advarer tolv år gamle Oda Andrea Stokkheim på coveret til denne forfriskende collageaktige barne,- og ungdomsboka.

Den er lagt i hånden på Oda. Hun har en lillesøster som heter Erle, men Oda kaller henne Erland fordi hun er så irriterende.

De har en mor som arbeider, og en far som nettopp har mistet jobben. Bestevenninnen Helle bor i huset ved siden av.

Snille barn?
Helle har storebroren Stian som er «en kron-idiot og en dust og en nerd og en megateiting.» Oda kan ikke fordra Stian. Hun er grusom mot ham, og etter hvert også mot bestevenninnen Helle.

Slik bare barn kan være grusomme mot hverandre (Jeg har aldri riktig forstått folk som insisterer på at om bare barna fikk bestemme så ville det ikke vært krig i verden)

Befriende gammelmodig
«Hei det er meg» er sett fra Odas perspektiv. Imponerende gjennomført med tolvåringens illustrasjoner, håndskrevne dagboksnotater, morsomme rim, advarsler og huskelapper. Ikke minst tolvåringens språk. Ubehjelpelig, rørende, sårt og røft, sant og løgnaktig. Slik vi underlig nok ofte lyver for oss selv i dagbøker.

Det er ikke lett å være tolv år og både barn og voksen. De fleste ungdomsbøker har en tendens til å overproblematisere puberteten, og å gjøre barn mer voksne enn de er. Grøntvedt går i motsatt retning.

Supertøff bok for de over ti

Det er noe befriende trygt, gammelmodig og uskyldig over Oda og Helle som spionerer på noen skumle naboer som de tror er barnekidnappere. Og over faren til Oda som verken er full eller fjern - slik fedre ofte fremstilles i samtidslitteraturen - men steller hjem slik Auroras far gjør det hos Anne-Cath. Vestly. Oda besøker også bestemor som bor på en gård og lager raspeballer og flatbrød. Døden er et tema her — som i all moderne barne,- og ungdomslitteratur. Men da på en rørende og humoristisk måte gjennom rottene til Helle og bestefaren til Oda.

Grøntvedt er humorist nok til å flette inn en person fra virkeligheten. Oda stupforelsker seg Arne Svingen etter et forfatterbesøk på skolen. Hvordan den romansen går, får du vite om du leser boka. Det anbefales på det sterkeste.                       

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling