Supertøff bok for de over ti

Tolvåring stupforelsket i Arne Svingen.

ANBEFALELSESVERDIG: Nina Elisabeth Grøntvedt har skrevet en imponerende gjennomført bok om tolvåringen Oda. Her fra presentasjonen av årets brageprisnominerte forfattere. Foto: NINA HANSEN
ANBEFALELSESVERDIG: Nina Elisabeth Grøntvedt har skrevet en imponerende gjennomført bok om tolvåringen Oda. Her fra presentasjonen av årets brageprisnominerte forfattere. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Ikke LES denne boka» advarer tolv år gamle Oda Andrea Stokkheim på coveret til denne forfriskende collageaktige barne,- og ungdomsboka.

Den er lagt i hånden på Oda. Hun har en lillesøster som heter Erle, men Oda kaller henne Erland fordi hun er så irriterende.

De har en mor som arbeider, og en far som nettopp har mistet jobben. Bestevenninnen Helle bor i huset ved siden av.

Snille barn? Helle har storebroren Stian som er «en kron-idiot og en dust og en nerd og en megateiting.» Oda kan ikke fordra Stian. Hun er grusom mot ham, og etter hvert også mot bestevenninnen Helle. Slik bare barn kan være grusomme mot hverandre (Jeg har aldri riktig forstått folk som insisterer på at om bare barna fikk bestemme så ville det ikke vært krig i verden)

Befriende gammelmodig «Hei det er meg» er sett fra Odas perspektiv. Imponerende gjennomført med tolvåringens illustrasjoner, håndskrevne dagboksnotater, morsomme rim, advarsler og huskelapper. Ikke minst tolvåringens språk. Ubehjelpelig, rørende, sårt og røft, sant og løgnaktig. Slik vi underlig nok ofte lyver for oss selv i dagbøker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer