Sur børek fra Capoferro

KIOSK: Deli de Luca bidro til mangfold da de første butikkene etablerte seg i Oslo i 2003, men er nå den fremste eksponenten for Oslos voksende enfold på gateplan.

Deli di Lucas gründer Adriano Capoferro skal ha honnør for å våge seg ut i det offentlige rom for å forsvare storkioskenes estetiske og fysiske voldtekt av hvert gatehjørne i den indre by, slik han gjør i et innlegg i Dagbladet xx/12. Men særlig smart er det ikke når man ikke har noe mer å melde utover å selge inn Deli som junk foodens Rolls Royce som tar sterk avstand fra de andre pølsepusherne.

Oslo Byaksjon er ikke i mot storkiosker, men finner det veldig provinsielt at indre by Oslo skal bli invadert av dem under det falske flagget som Capoferro kaller mangfold. Jeg skal eksemplifisere med en enkel ligning om grensenytte og ta utgangspunkt i min egen erfaring da jeg bodde nederst i Pilestredet ved Aschehougs plass. Lignende erfaringer har også folk på Løkka og Majorstua selv om jeg antar at Capoferro selv bor i et Delifritt nabolag. Da den første Delien i nabolaget kom i krysset (det er alltid kryss der Deli etablerer seg) Universitetsgata/Kristian IVs gate jubla jeg, selv om antikvariatet ble borte. Da den andre kom i krysset Rozenkrantsgt/Karl Johans gt. ble jeg skeptisk, en følelse som ble forsterket da min lokale pizzamann gikk konk fordi ravende fulle nordmenn på vei hjem fra byen heller kjøpte to av Delis søplepizzaer med vann og mel for 20 kroner. Da den tredje kom i den tidligere lønsjbaren til Norrøna hotell, krysset Pilestredet/Grensen var det nok. Da var det tre Delier innenfor en radius på 100 meter.

Den første Delien hadde stigende grensenytte. Omtrent som den første ølen man drikker. Den andre Delien hadde fallende grensenytte, for hva skal man vel med nøyaktig de samme varene innenfor den samme radiusen. Den tredje Delien representerer negativ grensenytte, omtrent når noen har drukket for mye og rett og slett spyr. Den første Delien øker mangfoldet, men både den andre og den tredje butikken fortrenger andre småbutikker uten å bidra med noe nytt, og bidrar dermed til enfold.

Kampen mellom Capoferro & Co og deres tidligere arbeidsgiver i 7- Eleven foregår på hvert eneste gatehjørne i indre by i Oslo, men den burde vært tatt på bakrommet. Hva som skjedde da Capoferro & Co slutta i 7-Eleven vet bare de involverte, men er du glad i Oslo Capoferro, sier du unnskyld for at du i ren hevnlyst starta en krig i Oslos gater mot din tidligere arbeidsgiver. Som ofte i krig er det alltid den uskyldige sivilbefolkningen som blir skadelidende. Lov innbyggerne at du innfører etablererstopp i indre by. Først da kan Oslo og Deli de Luca bli venner igjen.