- Suraia er veldig skuffet

Borgarting lagmannsrett mener Seierstad ikke krenket privatlivet til Suraia Rais, kona til bokhandleren i Kabul.

<strong>FRIFUNNET:</strong> Forfatter Åsne Seierstad fikk fullt medhold i Borgarting lagmannsrett, som mener hun ikke har krenket privatlivet til Suraia Rais.  Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
FRIFUNNET: Forfatter Åsne Seierstad fikk fullt medhold i Borgarting lagmannsrett, som mener hun ikke har krenket privatlivet til Suraia Rais. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Borgerting lagmannsrett har frifunnet forfatteren Åsne Seierstad for å ha krenket privatlivet til Suraia Rais, kona til bokhandleren i Kabul.

- Hun er veldig skuffet, og håper at Høyesterett vil sette det hele på plass, sier Rais' advokat Per Danielsen til Dagbladet.

Rais gikk til sak mot Seierstad og forlaget Cappelen Damm med krav om erstatning og oppreisning etter at Seierstad ga ut boken «Bokhandleren i Kabul», om tiden hun tilbrakte med Rais og familien. Den afghanske kvinnen fremmet kravet på vegne av seg selv og seks familiemedlemmer.

- Ikke rettsstridig Det er spesielt sidene 22 og 187 i boken som er lagt vekt på.

«Lagmannsretten er etter en helhetsvurdering kommet til at det som er skrevet om Suraia Rais på sidene 22 og 187 i boken ikke kan anses rettsstridig.»

- Vi er svært tilfreds med dommen, og det er mange ting i premissene som er oppmuntrende. De legger til grunn at alt hun har skrevet er sant, at hun ikke har utvist uaktsomhet. De tilfellene der det står ord mot ord, har de lagt Åsnes forklaring til grunn som den mest sannsynlige, sier advokat Cato Schiøtz, som representerer Åsne Seierstad, til Dagbladet.

- Dessuten har lagmannsretten konkludert med at det er en betydelig allmenn interesse og de opplysningeen som boka innholder er lite sensitivt, sier han videre.

- Dommen er veldig klar og er en fullstendig reversering av alt Oslo tingrett har konkludert med. Det er også hyggelig at lagmannsretten var samstemt, sier Schiøtz.

I Oslo tingrett ble Seierstad og Cappelen Damm dømt til å betale en oppreisning på 125 000 kroner hver til Rais.

- Naiv og kvinneundertrykkende dom Lagmannsretten mener Rais burde forstått at opplysninger om familien kunne komme i boka.

«Lagmannsretten legger også vekt på at Suraia Rais var inneforstått med at Åsne Seierstad skulle skrive bok fra sitt opphold med familien Rais.»

- Min kommentar er at siste dom er naiv, partisk, kvinneundertrykkende og diskriminerende, sier advokat Per Danielsen, som representerer Suraia Rais.

<strong>MØTTE HOVEDPERSONENE:</strong> Forfatteren Åsne Seierstad har under rettsprosessene mellom seg selv og familien Rais igjen møtt hovedpersonene i sin bok «Bokhandleren i Kabul». Suraia Rais sees til venstre, mens bokhandler Shah Mohammad Rais snakker med advokat Per Danielsen. Foto: Eivind Kristensen
MØTTE HOVEDPERSONENE: Forfatteren Åsne Seierstad har under rettsprosessene mellom seg selv og familien Rais igjen møtt hovedpersonene i sin bok «Bokhandleren i Kabul». Suraia Rais sees til venstre, mens bokhandler Shah Mohammad Rais snakker med advokat Per Danielsen. Foto: Eivind Kristensen Vis mer

Dommen vil nå bli anket til Høyesterett, varsler Danielsen.

- Det er diskriminerende når Lagmannsretten bagatelliserer påstanden i boka om at Suraia Rais ble giftet bort for en luselig betaling, og at hun gråt og protesterte villt mot giftermålet. Men Suraia Rais giftet seg frivillig, av kjærlighet. Hun opplever det som krenkende å bli framstilt som kjøpt og betalt. Her svikter Lagmannsretten fundamentalt, og heller bensin på bålet i den gamle historien om at i arabiske land kan man kjøpe kvinner for kameler, sier han til Dagbladet.  

- I dommen står det at selv om Rais føler seg krenket, så er det ikke rettsstridig?

- Det er diskriminerende tenkning. Da viser de ingen respekt for en kvinne som har begynt å tenke som nordmenn flest, og som har fridd seg fra det kvinneundertrykkende systemet i Afghanistan, sier Danielsen.

Han forteller at han ikke har snakket direkte med Suraia Rais etter at dommen ble avsagt, men har formidlet hovedinnholdet til hennes mann, som er i Kabul.

- Slitsom prosess Anders Heger, forlegger i Cappelen Damm, er fornøyd med dommen.
- Det er hyggelig og jeg håper at vi nå kan komme dit at vi kan snakke med motparten på en ordentlig måte i fremtiden. Dette har vært en vanskelig og slitsom prosess for alle parter, sier Heger til Dagbladet.

- Advokat Per Danielsen kaller dommen for naiv, partisk, kvinneundertykkende og diskriminerende. Hva tenker du om det?

- Ingen kommentar, sier Heger, som heller ikke vil kommentere motpartens beslutning om å anke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer