Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sure i 700 år

Italienerne krangler om posthum benåding av Dante.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vinbonden og greven Pieralvise Serego Alighieri hevder ifølge The Guardian at han vil boikotte seremonien der han etter planen skulle motta Firenzes høyeste utmerkelse - den gyldne florin - på vegne av sin forfader, forfatteren Dante Alighieri.


Dante flyktet fra Firenze etter å ha blitt dømt til «å brennes på en stake hvis han noen gang satte fot i hjembyen igjen» i 1302.

Poeten skal ha blitt dømt for svindel og utpressing, men historikere har senere ment at anklagene var fabrikerte og et resultat av hans disputter med det mektige pavedømmet.

Dante ble boende i Verona mesteparten av tida i eksil, og døde i Ravenna i 1321. Han skrev de fleste verkene sine utenfor Firenze, inkludert sitt magnum opus «Den guddommelige komedie».

-Hjertet sank

Da byrådets kulturkomite forrige for en måneds tid siden skulle stemme over forslaget om å oppheve utvisningsordren, ble det full krangel og nesten like dramatisk som begivenhetene i 1302, selv om forslaget til slutt fikk flertall.


- Da jeg leste om møtet skjønte jeg at det ikke kom til å bli en ektefølt, kollektiv mea culpa i det hele tatt. Hjertet sank da jeg leste kommentarene til rådsmedlemmene som stemte mot, sa Serego Alighieri i et intervju med Corriere della Sera mandag,
gjengitt hos engelskspråklige Ansa.

Det var blant annet beskyldningene om at greven brukte saken for å selge mer vin, som såret.

DANTE REKONSTRUERT: Universitetet i Bologna utarbeidet i fjor en modell av Dante Alighieris hode slik de tror han så ut. Foto: SCANPIX
DANTE REKONSTRUERT: Universitetet i Bologna utarbeidet i fjor en modell av Dante Alighieris hode slik de tror han så ut. Foto: SCANPIX Vis mer

- En hevdet at begivenheten burde brukes til å feire alle i politisk eksil og immigranter over hele verden, en annen mente hele greia bare var et PR-stunt. En oppfordret til at den gyldne florin også burde gis til munken og heksejegeren Girolamo Savanarola, mens en annen sa at Dantes etterkommere ikke fortjener å få kalle seg Alighieri, føyde han til.


«Tåpelig»

Massimo Pieri og Enrico Bosi, representanter for Silvio Berlusconis Folk for Frihet-parti, lanserte forslaget om forsoning og å ta «det endelige steget for mot en rehabilitering av Dante».


De møtte stor motbør fra det radikale venstre.

- Dante trenger ikke at gjenoppreisning fra rådet. Dersom han hadde blitt sendt i døden, ville vi da bedt om hans oppstandelse, spør Nicola Rotondaro, lederen for kommunistgruppa.

Pieri og Bosi håper nå at Pieralvise Serego Alighieri, talsmann for den 20. generasjonen etterkommere etter Dante, ser bort fra motstandernes «tåpelige» argumenter og mottar utmerkelsen likevel.

image: Sure i 700 år

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!