Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sure sannheter

Heidi Nordby Lunde er sur for at hun ikke får nok handlingsrom.

KAN SKJE: Sure ytringer kan selvsagt forekomme i politikken, skriver Anette Trettebergstuen. 
Foto: © Mimsy Møller / Samfoto
KAN SKJE: Sure ytringer kan selvsagt forekomme i politikken, skriver Anette Trettebergstuen. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha lest mitt innlegg «Coachingregjeringen», mener Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde at jeg er sur! Sure ytringer kan selvsagt forekomme i politikken. Jeg vil derfor oppfordre alle til å lese både mitt og Lundes innlegg, og - med blikk for det sure - konkludere selv. Viktigere er likevel et par sure sannheter, som dessverre befinner seg et stykke utenfor Lundes verdensbilde. Pappapermen først:

På mange arbeidsplasser møter menn større forventninger om å prioritere jobb framfor familie, enn det kvinner gjør. Dette svekker kvinnene ved ansettelser, og menn ved ønske om tid med barna. En egen pappakvote, som går tapt for familien om man velger å ikke ta den ut, gjør menn sterkere i møte med sjefen. Enkeltmennesket får større frihet.

Så er det ikke sånn alle norske borgere er småbarnsforeldre, eller noen gang kommer til å bli det. Likevel stiller fellesskapet - alle skattebetalere — opp for barnefamiliene, ikke minst med en raus foreldrepermisjon. Da er det, mildt sagt, legitimt for fellesskapet å ønske noe tilbake fra denne ordningen. Et samfunn der barn vokser opp og ser kvinner og menn som både yrkesaktive og familienære, er en del av dette noe.

Stadig flere ser disse åpenbare poengene, og Lunde befinner seg derfor i et krympende mindretall. Noe som selvsagt kan gå ut over humøret. Men sta er hun, det skal hun ha. Også som finanspolitiker. I innlegget gjentar hun blant annet et mantra jeg vil tro noen har prøvd å forklare henne meningsløsheten i. Uten videre suksess. Hun skriver: «Men etter åtte år med en Arbeiderparti-ledet regjering med det største økonomiske handlingsrommet noen norsk regjering noen sinne har hatt, står Høyre igjen med oppvasken etter gildet Ap bevilget seg.»

Kjære Heidi Nordby Lunde: Suksess for norsk økonomi er ikke det samme som stort handlingsrom i statsbudsjettet. Den fantastiske økonomiske utviklingen under Stoltenberg II-regjeringen gjorde at det var mangel på arbeidskraft og annen produksjonskapasitet. Da er det lite rom for pengebruk over budsjettet før det blir press på rente, kronekurs og konkurranseevne. Betegnende nok var det derfor i finanskrisebudsjettet for 2009 at man kunne bruke mest penger.

Dette var også årsaken til at Høyres alternative budsjetter i denne perioden var ren flikking, og ikke noe i nærheten av Lundes store ord. Skulle hun likevel stå fast på sitt, vil jeg stille et enkelt spørsmål:

Hva var det Stoltenberg II-regjeringen prioriterte å bruke store penger på, som Høyre og Lunde mener var feil? Var det barnehageløftet? Veksten på 32,1 prosent til forskning? På 64 prosent til vei og bane, og den ambisiøse NTP-en (Nasjonal transportplan) denne regjeringen styrer på?

Det er nå vi har handlingsrom i budsjettet, Lunde. Og det er nå ditt parti prioriterer å bruke et halvt Oslo-OL i året på ikke-vekstfremmende skattekutt — millioner til de rikeste, smuler til resten.

Surt, men sant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!