OVERREPRESENTERT: —Det er bra at Ødegaard er opptatt av fattigdomsbekjempelse og barnefattigdom, men han nevner ikke at innvandrerbarn er overrepresentert i statistikken», skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
OVERREPRESENTERT: —Det er bra at Ødegaard er opptatt av fattigdomsbekjempelse og barnefattigdom, men han nevner ikke at innvandrerbarn er overrepresentert i statistikken», skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer

Surr om fattigdom

Det er bra at Ødegaard er opptatt av fattigdomsbekjempelse, men han er ikke så opptatt av det at han nevner at innvandrerbarn er overrepresentert.

I Dagbladet 28. mars skriver generalsekretær Ola Ødegaard i Stiftelsen Rettferd for taperne om fattigdom. Det er bra at Ødegaard er opptatt av fattigdomsbekjempelse og barnefattigdom, men han er ikke så opptatt av det at han nevner at innvandrerbarn er overrepresentert i statistikken. En Nav-rapport fra i fjor viser at fire av ti fattige barn har innvandrerbakgrunn.

Det er imidlertid flere eksempler de siste årene på at Ødegaard ikke regner seg som talsperson for mennesker med minoritetsbakgrunn. I 2002 proklamerte han at «vi har mer enn nok med å ta oss av de norske taperne» (vg.no, 4.2.2002). Og så seint som 18. juli i fjor ville han jage en hel folkegruppe - romfolket - ut av landet: «Jag dem ut fra Norge og til der de hører hjemme», skrev han (oa.no, 18.7.2012).

ARTIKKELFORFATTER Tommy Skar, tidligere sentralstyremedlem i Stiftelsen Rettferd for taperne
ARTIKKELFORFATTER Tommy Skar, tidligere sentralstyremedlem i Stiftelsen Rettferd for taperne Vis mer

En gang i innlegget drister imidlertid Ødegaard seg til å komme inn på innvandrerproblematikken, men da bommer han kraftig. Han skriver: «Hva kan gjøres? (...) Innføring og kvalifisering for nyankomne innvandrere til Norge». Dette viser at Ødegaard ikke har fulgt med i timen på mange år når det gjelder norsk innvandringspolitikk og fattigdomsbekjempelse. Han har ikke engang fått med seg at loven om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere trådte i kraft 1. september 2004.

Ødegaard trekker fram Fremskrittspartiet som partiet som har svaret på fattigdomsbekjempelse, men nevner ikke hva partiet står for. Frp har for eksempel gått mot Jobbsjansen, som er et oppsøkende tiltak for innvandrerkvinner som trenger kompetanse og støtte for å få jobb. I sitt forslag til statsbudsjett kutter partiet også grovt i flere viktige tiltak som kan gi økt inkludering, og som dermed kunne gitt flere innvandrere arbeid og bidratt til å redusere fattigdommen.

Det er oppsiktsvekkende at Ødegaard undertegner leserbrevet med generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne. Stiftelsen har etter hva jeg har forstått aldri tatt stilling mot Arbeiderpartiet og de rødgrønne og for Frp og de borgerlige.

Dessuten er ikke Ødegaard redelig når han skriver at det er fattigdomsbekjempelse som er grunnen til at han ikke vil stemme Arbeiderpartiet til høsten. I juli i fjor meldte han seg nemlig ut av partiet med begrunnelse i at han hadde mottatt reaksjoner på sin hets mot romfolket (nrk.no, 23.7.2012).

Følg oss på Twitter